Skip to main content

LARISA INIĆ: Lovaš i komentari

Autonomija 23. апр 2015.
3 min čitanja

Uoči, za danas najavljenog, nastavka intervjua sa doktorom Tamašom Korhecom, za nezavisni nedeljnik na mađarskom jeziku “Családi kör”, suštinski se nije promenilo ništa. Struja okupljena oko bivšeg predsednika Nacionalnog saveta mađarske nacionalne zajednice, odnela je čini se pirovu pobedu. Za sada.
Ildiko Lovaš, vladarka iz senke, podnela je ostavku. Na čelu Saveta ostaje bledi, a od Korheca smo saznali, i veoma poslušni Jene Hajnal. U to smo se i uverili na sednici Saveta koju smo mogli pratiti na RTV Pannon u direktnom prenosu, na kojoj je poput loše režirane predstave većina demonstrirala pasivnu agresiju. Lovaš, koja je podnela ostavku pismeno, nije se pojavila pred kamerama, dok nam je Hajnal zaboravivši na prenos i uključene mikrofone u jednom momentu rekao kako “jako žali Ildiko”. Savet, pod apsolutnom dominacijom koalicije “Mađarska sloga” okupljene oko Saveza vojvođanskih Mađara, vode praktično anonimusi u mađarskoj nacionalnoj zajednici i svima je, a posebno posle direktnog prenosa u ponedeljak, jasno da ostavka Ildiko Lovaš služi isključivo da bi se zaboravilo na ključno pitanje: na šta se u poslednjih šest meseci troši novac poreskih obveznika ne jedne, nego dve države, koje na ovaj ili onaj način finansiraju rad Saveta, te brojne projekte? A novca, bar kako je u intervjuu za “Családi kör” rekao doktor Tamaš Korhec, i te kako ima.
Ali, ko je u stvari Ildiko Lovaš, vladarka iz senke u svemu bitnom za mađarsku nacionalnu zajednicu?
Ildiko Lovaš je priznata i višestruko nagrađivana spisateljica, a karijeru je započela kao novinarka na Televiziji Novi Sad. Bila je urednica časopisa “Üzenet”, a u politiku je ušla kao članica Gradskog veća zadužena za kulturu i informisanje u administraciji gradonačelnika Geze Kučere. U prošlom sazivu Nacionalnog saveta bila je zadužena za kulturu. Ono što su već i ptice na grani cvrkutale jeste njen nesumnjiv uticaj na lidera Saveza vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora, a za rad Ildiko Lovaš vezuje se niz poteza koji su vodili ka apsolutnoj kontroli medija na mađarskom jeziku, kulturnih i obrazovnih institucija. Korhec je Lovaš optužio da vlada vođena hirovima, mnogi je smatraju direktno odgovorom za oba raspada koalicije Saveza vojvođanskih Mađara sa Demokratskom strankom. Podsetimo, prvi put to je učinjeno kada je kao članica Gradskog veća, osujećena u nameri da ogromnim budžetom za kulturu i informisanje raspolaže isključivo po ukusu Saveza vojvođanskih Mađara. Bahatost i samovolju Lovaševe demokrate više nisu htele da tolerišu, a njena smena bila je jedini pravi razlog za otkazivanje partnerstva u lokalnoj vlasti. Svako ko bi joj se zamerio, postajao bi meta dvojca koji rukovodi strankom. Poslednji u nizu takvih poteza bilo je i imenovanje Atile Andrašija za direktora Drame na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta u Subotici. Glumci pod udarima vladarke i mobingom Andrašija, istrajali su u nameri da sačuvaju profesionalno i lično dostojanstvo, što je bio prvi ozbiljniji poraz Ildiko Lovaš.
Javna je tajna da Ildiko Lovaš ne odlučuje samo o kulturi i informisanju, već pred njom drhte i direktori obrazovnih institucija, poslanici i odbornici, te drugi Pastorovi najbliži saradnici. Desna ruka Ištvana Pastora, Ildiko Lovaš, u svakom slučaju neće tako lako popustiti pod pritiscima. Neće to učiniti ni Ištvan Pastor. To je više nego jasno iz saopštenja Saveza vojvođanskih Mađara, šta god se njime htelo reći – a praktično nije rečeno ništa.
Uoči novog izdanja časopisa “Családi kör” obe (tačnije sve tri) struje u SVM ćute. Čeka se da se pročita šta je doktor Tamaš Korhec rekao o stanju u medijima na mađarskom jeziku. Posle toga će uslediti po svoj prilici trgovina, a već u subotu će, za kada je zakazana stranačka skupština, biti jasno je li bilo kompromisa i da li su se Pastor i Lovaš odrekli nekog komadića kolača, koji za sada čvrsto drže u rukama.
Spekuliše se da je ostavka Ildiko Lovaš na članstvo i funkciju u Savetu bila samo najava za bitnije obaveze koje će vladarka iz senke uskoro preuzeti. Najavljuje se da bi ukoliko do kompromisa ipak ne dođe, Lovaš i Pastor mogli da učvrste pozicije, te da će ona biti izabrana za potpredsednicu Saveza vojvođanskih Mađara. Pitanje je samo da li je i koliko posle buke oko intervjua Pastorova opozicija ojačala. Ne zaboravimo ni činjenicu da Pastor, kao miljenik oba premijera, i Aleksandra Vučića i Viktora Orbana, poput umiljatog jagnjeta sisa dve majke, koje će i nadalje novac prosleđivati na istu adresu. Biće, u svakom slučaju, ovo veoma zanimljiv vikend.
(Autonomija)