Skip to main content

LARISA INIĆ: Gibanja u Age Mamužića 3

Pogledi 18. апр 2015.
2 min čitanja

Izgleda da je vrag odneo šalu u Age Mamužića 3, na adresi “Mađarske kuće”, u kojoj su smešteni i Nacionalni savet Mađara i Savez vojvođanskih Mađara, te njihovo zajedničko čedo, RTV Pannon. Ono o čemu se šuškalo po kuloarima, a samo nagađalo po palanačkim kafanama, puklo je u intervjuu nekadašnjeg predsednika mađarskog nacionalnog saveta, doktora Tamaša Korheca, koji je optužio lidera Saveza vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora da preko svoje pulenke Ildiko Lovaš kontroliše Nacionalni savet mađarske nacionalne sajednice.
Prema njegovim rečima, Jene Hajnal samo je fiktivni predsednik, a Savet je prepušten na milost i nemilost Ildiko Lovaš, koja savetom upravlja udovoljavajući sopstvenim hirovima.
U intervjuu za „Családi Kör“ ( u prevodu “Porodični krug), koji će u četvrtak doživeti nastavak o stanju u medijima na mađarskom jeziku, Korhec je otkrio nekoliko veoma interesantnih detalja, a pre svih da je on lično persona non grata i u Savezu vojvođanskih Mađara i u Mađarskom nacionalnom savetu.
U odgovoru, koji je bio očekivan, Ištvan Pastor, prilično otrcanom verzijom Brutovog govora (Julije Cezar, Šekspir), hvalospevom opisuje Korheca kao dominantnog člana zajednice čiji su rezultati nesporni, ali ga istovremeno karakteriše kao emocionalno labilnu osobu. Pastor Korheca opisuje kao uvređenog, povređenog, ljutog, ponosnog i “izuzetno osetljivog na sopstvenu nezavisnost i vanpartijski status” (zar su u pitanju loše osobine?).
Osim psihijatrijom, Pastor se bavio i uspehom doktora Tamaša Korheca, te maliciozno ocenio da je Korhec “postao poznat i ostvario karijeru zahvaljujući SVM”, jer ga je ta stranka od 2000. godine neprekidno postavljala na najznačajnije javne funkcije. U saopštenju kojim se Savez vojvođanskih Mađara obratio javnosti izostali su međutim, odgovori na pitanja koja se sama nameću posle Korhecovog intervjua.
Bura oko Saveta u suštini je prava bomba, tempirana pred skupštinu Saveza vojvođanskih Mađara, koja će se održati u utorak. Kao jedini kandidat za predsednika istaknut je naravno Ištvan Pastor, ali se najavljuje da će na izbornoj skupštini biti i previranja. Zato je valjda za mesto održavanja i odabrana Nova Crnja, kako bi skuština protekla uz minimalnu medijsku pažnju. U SVM se šuška da bi neki istaknuti članovi, koji se ne slažu sa politikom Ištvana Pastora i Ildiko Lovaš mogli biti isključeni.
Da iza dima zaista ima i vatre, najbolje pokazuje stara subotička navika da se, dok nešto tinja u SVM, po pravilu u lokalnoj vlasti ništa ne dešava. Izvor Autonomije u Savezu vojvođanskih Madajra potvrdio je da se očekuje izbacivanje nekih članova iz stranke, ali i da bi se na meti dvojca Pastor-Lovaš, mogao naći i gradonačelnik Subotice Jene Maglai. Kako je izvor istakao, problem je što se Maglai “odmetnuo” i toliko zbližio sa jednom od nekoliko struja Srpske napredne stranke (koja je u Subotici u stanju raspadanja), da se ne isključuje mogućnost da gradonačelnik funkciju zadrži prelaskom u drugu stranku.
Ipak, namera Ištvana Pastora da se na skupštini osigura i suvereno zavlada i strankom i Savetom blago je poljuljana istupom doktora Tamaša Korheca, koji je posle odlaska sa mesta predsednika Mađarskog nacionalnog saveta rekao da odlazi u “političku penziju” i da će se baviti pravom. Ostalo je nejasno da li je medijski istup samo želja da se puk obavesti o dešavanjima u mađarskoj zajednici ili stidljiva najava Korhecovog ponovnog ulaska u politički život vojvođanskih Mađara. U tom bi slučaju, kompanija Pastor, Lovaš & sin konačno dobila konkurenta kakvog bi mađarska zajednica, nezadovoljna neprirodnim brakom sa naprednjacima i očajnim stanjem u Subotici, jedva dočekala. Uostalom, odgovor Ištvana Pastora na intervju u nedeljniku „Családi Kör” u svakoj rečenici odiše strahom upravo od ovakvog ishoda.
(Autonomija)