Skip to main content

Lakićević: Opasno je ekonomsko vezivanje Srbije sa Rusijom (Audio)

Vojvodina 26. нов 2014.
2 min čitanja

Ekonomski analitičar Mijat Lakićević ocenio je večeras da je jako opasno da se Srbija vezuje za Rusiju u ekonomskom smislu.
“Rusija nam neće dati pare, a kroz aranžman sa NIS-om vidi se kako izgleda sarađivati sa Rusijom. Mi smo ekonomski vezani za Zapad i tamo smo upućeni”, rekao je Lakićević na tribini u Kikindi.
Prema njegovim rečima, Rusija je u jako teškoj situaciji i sve što se dešava oko sankcija i pada cena nafte dosta pogađa rusku ekonomiju.
Lakićević je rekao da je očigledno i da Rusija centar svojih obaveštajnih aktivnosti na Balkanu seli iz Sofije u Beograd.
Istoričar Milivoj Bešlin rekao je da je rusko prisustvo u Srbiji danas i vojno, i obaveštajno, i medijsko, i ekonomsko, i religijsko.
“Balkan je potreban Rusiji da bi se na njemu potvrđivala kao velika sila i da bi preko Balkana destabilizovala Evropu i EU. Finansije ekstremnoj desnici u Srbiji stižu iz Rusije”, kazao je Milivoj Bešlin.
Dodao je da ruski predsednik Vladimir Putin finansira ekstremnu desnicu u celoj Evropi, jer on želi razjedinjenu Evropu.

Tribina NDNV Kikinda 2
Foto: Vladimir Sretenović (Kikinda)

“A Balkan je uvek zgodan za izazivanje sukoba, a svaki rat na Balkanu je zapravo rat u evropskom dvorištu”, kazao je Bešlin.
Dodao je da Rusija ni po kom osnovu nije društvo na koje Srbija treba da se ugleda.
“Rusija je na četvrtom mestu u svetu po broju građana koji žele da napuste svoju zemlju. Rusija prednjači i prema stepenu depresije i beznađa, što je ključni razlog smrtnosti i bolesti zavisnosti, koja je neuporedivo veća nego u EU, kao i snažnoj želji većine mladih da napuste Rusiju”, kazao je Bešlin.
Prema njegovim rečima, Rusija je na 60. mestu u svetu po tehnološkom razvoju, na 70 mestu po korišćenju novih informatičkih tehnologija, na 130. mestu po dužini života muškaraca i na 182. mestu po dužini života žena.
Tribina NDNV Kikinda 5
Foto: Vladimir Sretenović (Kikinda)

Novinski pisac Teofil Pančić rekao je da se Srbija vraća u vrstu jednog bizarnog ličnog režima, koji je servilan prema Zapadu onoliko koliko mora, dok u samoj Srbiji uvodi diktaturu.
On je rekao da u Srbiji navodno vole Rusiju, a u stvari vole autokratski ruski način vladanja i žele da primene taj model i u Srbiji.
Tribinu “Ima li neke nade za nas?” organizovalo je Nezavisno društvo novinara Vojvodine, uz podršku američke fondacije NED.
(Autonomija, Foto: Vladimir Sretenović, Kikinda)