Skip to main content

Lajbah ide da svira u Kijev, koncert će se zvati Evrovizija

Kultura 22. feb 2023.
2 min čitanja

"U Ukrajini se trenutno dešava jedina prava i realna vizija Evrope"

Slovenački bend Lajbah održaće koncert u glavnom gradu Ukrajine sledećeg meseca, i saopštio je danas da će time postati prva strana grupa koja će nastupiti u Kijevu otkako je u februaru prošle godine počela ruska invazija na Ukrajinu.

Ovaj indastrijal rok bend održaće „veoma specijalan koncert“ 31. marta u Bel etidž mjuzik holu u Kijevu, navodi se u saopštenju.

Koncert će se zvati „Evrovizija“, što je referenca na muzičko pop takmičenje na kojem je Ukrajina pobedila 2022. godine ali koje će ove godine, zato što je u Ukrajini rat, biti održano u Liverpulu u Velikoj Britaniji.

„Dok se ostatak Evrope sprema da proslavi svoju ideju slobode i slolidarnosti 9. maja u Liverpulu, Lajbah će vratiti Evroviziju Ukrajini – gde ona i pripada, i gde se trenutno dešava jedina prava i realna vizija Evrope“, navodi se u saopštenju benda.

Lajbah je međunarodno najpoznatiji slovenački bend, bitno je uticao na žanr indastrijal muzike, a slavu u inostranstvu je stekao vizuelnim stilom koji priziva totalitarizam, igranjem na populističku ikonografiju i pesmama koje gotovo da liče na koračnice – a koje su otpevane dubokim rapavim glasom.

Bend je osnovan 1980. godine u Ljubljani dok je Slovenija bila deo komunističke Jugoslavije. Odmah je izazvao kontroverze zbog svog naziva – tako se zvala Ljubljana na nemačkom jeziku – i zbog toga što je koristila crni krst kao jedan od svojih simbola.

Lajbah je praktično zabranjen 1983. godine i preselio se u inostranstvo nakon što je na jednom koncertu zaključao publiku u hali u puštao joj zvuk psa koji veoma glasno laje gotovo sat vremena.

Bend je 2015. godine svirao u Severnoj Koreji.

U Kijevu će Lajbah izvesti svoje najpoznatije pesme, ali i jednu novu, „The Engine of Survival“, koja će biti objavljena ove godine.

„Kako su himne i marševi u srži mnogih njenih kompozicija, grupa Lajbah dugo sebe poredi sa vojnim orkestrima koji sviraju marševe a koji su napravljeni da održavaju visok moral na bojnom polju, i sa ovim koncertom u Ukrajini, Lajbah podržava Ukrajinu i Ukrajince u njihovoj borbi protiv ruske i svake druge agresije„, saopštio je slovenački bend.

Sav prihod od koncerta u Kijevu je namenjen humanitarnim organizacijama i organizacijama za zaštitu životinja koje posluju u Ukrajini, dodaje se u saopštenju.

(Beta)