Skip to main content

Kurti postavio spomen ploču na godišnjicu „Pande“: „Ubijeni po nalogu DB-a Srbije“

Jugoslavija 14. дец 2023.
2 min čitanja

"U jeku terora Srbije nad Albancima, na prostorije ovog kafića, 14. decembra 1998, po naređenju Državne bezbednosti Srbije, streljano je šestoro srpskih mladića"

„25 godina od srpskog terorističkog napada na kafić Panda u Peći“ – ovo nije samo najnovija poruka kosovskog premijera, već je, ono što i dalje nedostaje kao zvanični policijski i pravosudni epilog o zločinu u predvorje rata 1998, Aljbin Kurti sada obeležio postavljanjem spomen ploče na nekadašnji kafić u kojem je šest srpskih mladića ubijeno, piše KoSSev.

„U jeku terora Srbije nad Albancima, na prostorije ovog kafića, 14. decembra 1998, po naređenju Državne bezbednosti Srbije, streljano je šestoro srpskih mladića“, piše na novopostavljenoj spomen ploči u Peći.

U trojezičnoj poruci – na albanskom, engleskom, pa srpskom, navodi se da je za zločin za koje su „odgovorne bile srpske vlasti“, šest nevinih albanskih mladića zatvoreno i teško mučeno. Iako su oni u međuvremenu pušteni, šteta koja im je nanešena bila je nepopravljiva, piše na ovoj ploči, prenosi KoSSev.

Kurti navodi da su mladići ubijeni u pokušaju da se „opravda etničko čišćenje i genocid na Kosovu“.

U pratećem saopštenju, Kurti tvrdi da je tada još 150 Albanaca uhapšeno u Peći, a da je šestoro mladih Albanaca pušteno iz zatvora u Leskovcu u grupi od 400 oslobođenih zatvorenika 1999. Njih je i srpski sud u novembru te godine oslobodio, iako su bili osuđeni na godinu dana, ali su uz međunarodno posredovanje petorica oslobođeni, dok je šesti u zatvoru ostao do 2000.

Nasuprot tome, Kurti podseća da sa druge strane niko u Srbiji još uvek nije odgovarao, i podseća na ono što se događa sa ovim slučajem danas – od toga da roditelji ubijene dece zahtevaju od srpskog predsednika da“ svedoči“ o sopstvenoj izjavi koju je dao pre deceniju. Kurti je podsetio na nju: „Pandu nisu počinili Albanci“.

„Srpska država nastavlja da krije istinu o ubijenoj srpskoj omladini, čak i vek kasnije. Kao što i nastavlja da odbija zločine počinjene protiv Albanaca tokom rata 1998-99“, navodi Kurti.

„Ova tišina govori o nepromenjenom političkom umu Srbije i Republike Kosovo. Ona svedoči o bliskoj povezanosti između nepriznavanja kriminalne prošlosti i nepriznavanja nezavisnosti“ – saopštio je Kurti.

Kurti je prehtodno u oktobru već praktično najavio današnji potez, saopštivši da je „obogaćena“ lista objekata kulturnog nasleđa Kosova, te da je na nju uvršten i kafić „Panda“ u Peći, u kojem su 1998. ubijeni srpski mladići.

Podsetimo, u oružanom napadu dvojice maskiranih lica 14. decembra 1998. na goste kafića „Panda“ u Peći ubijeni su: Ivan Obradović (15), Zoran Stanojević (18), Vukota Gvozdenović (16), Svetislav Ristić (18), Ivan Radević (24) i Dragan Trifović (18). Teže su ranjeni: Vladimir Lončarević (18) i Mirsad Šabović (34), dok je Nikola Rajović (18) prošao sa lakšim povredama iz automatskog oružja.

Zbog ovog zločina tadašnja Državna bezbednost uhapsila je i osumnjičila grupu lokalnih Albanaca, a potpredsednik tadašnje Savezne vlade SRJ zadužen za KiM Nikola Šainović saopštio je da je slučaj „Panda“ rešen.

Uhapšeni kosovski Albanci su, međutim, kasnije pušteni iz pritvora zbog nedostatka dokaza.

U Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu istraga o masakru u kafiću „Panda“ pokrenuta je u novembru 2015, ali optužnica još nije podignuta.

(Kossev, Foto: A. Kurti fb)