Skip to main content

Kurti: Odluka o registraskim tablicama nije provokacija ni diskriminacija prema bilo kome

Jugoslavija 21. sep 2021.
< 1 min čitanja

Premijer Kosova Aljbin Kurti je danas na sastanku sa ambasadorima zemalja velike petorke (SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija) i šefom kancelarije EU na Kosovu izjavio da jučerašnja “odluka o uvođenju reciprociteta u registarskim oznakama vozila nije ni provokacija ni diskriminacija prema bilo kome i da je kosovska policija bila i jeste profesionalna, korektna i efikasna”.

“Na sastanku kome je prisustvovao ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja, razgovaralo se o jučerašnjoj odluci u vezi sa obezbeđivanjem privremenih registarskih oznaka za vozila sa srpskim tablicama prilikom ulaska na teritoriju Kosova”, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Kurti je rekao da je jučerašnjom odlukom “sproveden zakon i obezbeđen jednak tretman za sve”.

“Posebne jedinice su tu samo za zaštitu granične policije i graničnih prelaza, jer su tamo na desetine demonstranata blokirali puteve koji vode do graničnih prelaza u njihovoj blizini”, kazao je kosovski premijer.

On je obavestio ambasadore o telefonskom razgovoru koji je sinoć vodio sa potpredsednikom Evropske komisije i visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom.

Ministar Svečlja je izjavio da “građani Srbije ne moraju da se plaše, jer preduzete mere nisu protiv njih niti protiv bilo koga drugog, i da se policija ne bavi nacionalnom pripadnošću putnika već da štiti i poštuje sve građane bez razlike”.

Kako je saopšteno iz Vlade Kosova, ambasadori i premijer Kurti su se složili da se moraju održati mir, stabilnost i bezbednost, te da se dijalog sa Beogradom mora nastaviti.

(tekst i foto: Beta)