Skip to main content

Kulturni Top ten vojvođanskih Mađara u 2012.

Autonomija 03. jan 2013.
2 min čitanja

Redakcija lista „Mađar so“ sastavila je listu kulturnih događaja koji su, prema oceni kulturne rubrike lista, u protekloj godini predstavljali najznačajnije kulturne događaje vojvođanske mađarske zajednice. Deset izdvojenih događaja na na toj listi ne predstavljaju rangiranje njihovog značaja po redosledu, a na njoj se nalaze:
35. Salašarsko pozorište – „Etapa“: Jedinstveno putujuće pozorište vojvođanskih Mađara – Salašarsko pozorište izvelo je proteklog leta svoju 35. premijeru, koja je po mnogo čemu predstavljala značajnu etapu, budući da je ove godine obišla više mesta u Banatu nego u Bačkoj, a i naslov predstave bio je „Etapa“ , govoreći malo o samom Salašarskom pozorištu, malo o vojvođanskoj mađarskoj zajednici.
60. Književna kolonija u Kanjiži: Vojvođansku mađarsku književnu manifestaciju sa najdužom tadicijom obeležila je i rasprava povodom kadrovskih izmena u njenom organizacionom odboru, jedinstvena izložba fotografija Lasla Dormana o učesnicima ranijih kolonija, ali i pojedina očekivanja da će ubuduće do izražaja doći novo književno poimanje.
Beogradski Sajam knjiga – mađarska književnost u fokusu: Na prošlogodišnjem beogradskom Međunarodnom sajmu knjiga, koji važi za jedan od najvećih kulturnih događaja u Srbiji, počasni gost bila je Mađarska, a na manifestaciji su bili predstavljeni i vojvođanski mađarski pisci. Manifestaciju je, ipak, obeležio i izostanak više vodećih književnika iz Mađarske, koji su na taj način protestvovali protiv prilika u kulturnoj politici svoje zemlje.
Pobeda Ane Čizmadije: Ana Čizmadia iz Kupusine pored Sombora pobedila je na takmičenju talenata u oblasti narodne muzike, pevanja i plesa za kandidate iz Mađarske i iz svih mađarskih zajednica van matice, a koje je uživo prenosila budimpeštanska Televizija „Duna“.
Bista Janoša Hercega: U parku ispred somborske Gradske bibilioteke orkrivena je bista Janoša Hercega, književnika, akademika, prevodioca i jednog od najsvestranijih i najplodnijih autora vojvođanske mađarske književnosti.
Art Garni hotel u Kanjiži: Kao deo Regionalnog kreativnog ateljea „Jožef Nađ“, u Kanjiži je otvoren Art Garni hotel, pre svega za umetnike koji posećuju grad, kao i Umetnički kafić kao prostor za stalna kulturna zbivanja.
Turneja Melinde Nađ Abonji: Dobitnica književnih nagrada u Švajcarskoj i Nemačkoj, Melinda Nađ Abonji, koja je rodom iz Sente a živi u Švajcarskoj, krajem proteklog leta održala je više književnih večeri u Vojvodini. Autorku romana „Golubije srce“, posvećenog priči o vojvođanskoj mađarskoj potodici koja živi u emigraciji, svuda su dočekale dupke pune sale.
Jožef Nađ, direktor budimpeštanskog „Trafo“-a: Svetski poznati umetnik iz Kanjiže Jožef Nađ, plesač, koreograf i reditelj imenovan je za direktora budimpeštanske Kuće savremenih umetnosti „Trafo“.
Uj simpozion – 50.godišnjica: Pod nazivom „Šta je Simpo danas?“, u okviru Sentelekijevih dana u Sivcu povodom 50. godišnjice izlaženja prvog broja legendarnog časopisa „Uj simpozion“ organizovan je prošle godine okrugli sto sa učešćem nekadašnjih urednika ovog književnog časopisa, kao i današnjim sledbenicima njegovog duha.
Novosadsko pozorište – Újvidéki színház i nagrade: Predstava Novosadskog pozorišta – Újvidéki színház-a „Mara/Sad“ u režiji Andraša Urbana dobila je nagradu za najbolju predstavu kragujevačkog Joakiminterfesta, a glumci koji u njoj igraju osvojili su za svoje izvođenje specijalnu nagradu žirija Sterijinog pozorja. Direktor ovog pozorišta Šandor Laslo dobio je nagradu za najboljeg pozorišnog menadžera godine u Srbiji, a više glumaca ovog teatra osvojilo je nagrade na različitim domaćim i inostranim festivalima.
(Magyar Szo)