Skip to main content

Kultura u Srbiji neprijateljski raspoložena prema muškarcima koji pokazuju svoje emocije

Građani 19. nov 2023.
2 min čitanja

"Moramo se boriti protiv nametnutih stereotipnih rodnih uloga"

Svakog 19. novembra već 23 godine obeležava se Međunarodni dan muškaraca. Ove godine, posvećen je mentalnom zdravlju muškaraca i obeležava se pod sloganom „Bez samoubistava muškaraca“ (Zero Male Suicid).

Poslednjih godina, broj muškaraca u Srbiji preminulih od samoubistava je tri do četiri puta veći u odnosu na žene. Ujedno je veća verovatnoća da će muškarci pribeći alkoholu da bi se izborili sa životnim izazovima, kao i da će umreti od posledica zloupotrebe alkohola ili psihoaktivnih supstanci, navodi se u saopštenju Inicijative „Ne posmatraj. Reaguj!“ i „Za tebe važno je“.

„Nažalost, zaboravlja se da patrijarhat, pored žena, ugrožava i muškarce. On od njih traži da budu ‘jaki’, da ne pokazuju emocije i strah, da se neprekidno takmiče, da dominiraju. Takvi zahtevi stvaraju pritisak na muškarce, izazivaju napetost i stres i ugrožavaju njihovo mentalno zdravlje. Naša kultura je neprijateljski raspoložena prema muškarcima koji pokazuju svoje emocije i izlaze iz ‘muške kutije’, posebno ako se te emocije percipiraju kao ‘meke’ ili ‘slabe'“, ističe se u saopštenju.

Posebna tema su samoubistva muškaraca prilikom femicida. Do novembra 2022. godine dogodilo se 25 femicida, od toga osam samoubistava ubice i šest pokušaja samoubistava. U 2021. dogodilo se 26 femicida, od čega je pet praćeno samoubistavom ubice, dok je u 2020. od ukupno 29 femicida, 10 pratilo samoubistavo ubice. Ovim slučajevima se kao društvo skoro pa i ne bavimo.

Iako je u poslednjih 30 godina zabeležen značajan razvoj sistema podrške i zaštite mentalnog zdravlja, svetska statistika pokazuje da mu muškarci ne pristupaju u dovoljnoj meri. Prema podacima američkog Centra za kontrolu bolesti i prevenciju, 1 od 10 muškaraca doživljava anksioznost ili depresiju, ali ih manje od polovine traži pomoć. Umesto pomoći oni biraju ćutanje, često na sopstvenu štetu. Srbija u tome nije izuzetak.

„U XXI veku uloga muškaraca se značajno izmenila. Zato je veoma važno razgovarati sa mladima o ulozi muškaraca u društvu, partnerskim odnosima, ljubavi, roditeljstvu, nasilju i patrijarhatu. Moramo se boriti protiv nametnutih stereotipnih rodnih uloga. Potrebno nam je kontinuirano obrazovanje i vaspitanje za rodnu ravnopravnost. Zbog toga je važno da se u školama o tome stalno govori. Zajedno stvarajmo pozitivne muške uzore. Pripremajmo nove generacije muškaraca za Srbiju i svet u kojoj su žene i muškarci ravnopravni“, navode u inicijativi.

(N1)