Skip to main content

Kukić: Izborni sistem BiH sklepan da etnonacionalistima omogućuje da igraju igre bez kraja

Autonomija 23. jan 2023.
2 min čitanja

"Zbog nedorečenih odluka Visokog predstavnika"

Kada je riječ o formiranju državne vlasti u Bosni i Hercegovini ta priča je završena i jedna od triju etnonacionalističkih oligarhija SDA je isturena u sljedeće četiri godine, kazao je u emisiji “Znam da znaš” Gradske RTV akademik Slavo Kukić komentarišući aktuelne procese nakon izbora u toj zemlji.

“Što se federalnog nivoa tiče nisam siguran da ćemo imati isti scenario, što zbog nedorečenih odluka Visokog predstavnika, koje danas vrlo uspješno koristi SDA, što zbog uhodane prakse SDA da što ne uspije osvojiti na izborima osvaja u postizbornom procesu i to kupovinom poslanika, delegata zavisno o kom je domu odlučivanja riječ”, kazao je Kukić.

Podsjeća da je SDA i ovoga puta u federalnom Domu naroda imala devet delegata, te da je nedorečenošću izbornih zakona, kupovinom delegata došla na 12 delegata i onemogućila je stranke osmorke da predlažu predsjednika Federacije. Izborni sistem u federaciji je takav, objašnjava Kukić, da federalnu vladu imenuje predsjednik federacije uz saglasnost potpredsjednika, dakle ne postavlja ga Parlament.

“Pošto po izmijenjenom Šmitovom zakonu predsjednika odnosno potpredsjednike može postaviti samo onaj koji u Domu federacije ima 11 delegata to u ovom momentu može samo SDA. Naravno ona će predložiti svoga kandidata a on onda neće dati saglasnost, vjerujem, na bilo kakav sastav vlade u kome nije SDA. Zahvaljujući tome u BiH bi se moglo dogoditi da sljedeće četiri godine imamo federalnu vladu u tehničkom mandatu kao što smo već imali u prethodne četiri godine”, pojašnjava Kukić.

Dodaje da ako Visoki predstavnik ne bude intervenisao na način da dogradi svoju odluku o izmjenama i dopunama izbornog zakona BiH na federalnom nivou ulazi u još jedno vrijeme bez vlade. Na taj način bi, ističe, mogla doživjeti da 12 godina bude bez implementacije volje biračkog tijela.

Sve to govori o nedorečenosti izbornog sistema BiH, kaže sagovornik Gradske RTV.

“Sistem je tako sklepan da etnonacionalistima omogućuje da igraju igre koje nemaju kraja. U prethodne četiri godine tu igru je igrao HDZ i onemogućio formiranje federalne vlade. Ne bude li intervenisao Visoki predstavnik tu istu igru će u sljedeće četiri godine igrati SDA. Protiv toga ništa neće imati HDZ, jer on u postojećoj vladi u tehničkom mandatu ima sve odlučujuće poluge vlasti, kontroliše finansije, pravosudnu vertikalu vlasti i zašto bi mu se žurilo da sa SDP i drugim strankama iz tzv. osmorke formira novu vlast. SDA odgovara jer će imati svoju vlast i kontrolu nad svim resursima posebno u javnim preduzećima u sljedeće četiri godine”, zaključio je Kukić.

(Gradski.me, foto: N1)