Skip to main content

Krstonošić: Poništiti lažne izbore u interesu Novog Sada

Vojvodina 21. дец 2023.
2 min čitanja

"DS tražiti podatke o broju korisnika socijalnih davanja preko Centra za socijalni rad i drugih institucija i ustanova u prethodnom periodu, ali i u istom periodu prošle godine, kada nije bilo izbora"

Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke u Novom Sadu Veljko Krstonošić pozvao je novosadsku opoziciju i građane da podrže zahtev liste „Srbija protiv nasilja“ da se ponište svi izbori održani u nedelju 17. decembra.

Krstonošić je u izjavi za medije ocenio da je borba za poništenje izbora „u najboljem interesu Novog Sada i Novosađana“, jer se samo tako može sprečiti da se ono što se dešavalo u Beogradu ne ponovi na proleće kada budu održani lokalni izbori.

„Učešće na izborima po naprednjačkim pravilima nema nikakvog smisla i zato se danas moramo izboriti za
poništenje ovih izbora u Beogradu da ne bismo morali da se sutra borimo za poništenje u Novom Sadu“, poručio
je Veljko Krstonošić.

Najavio je da će novosadska organizacija Demokratske stranke od januara započeti monitoring u kojem
će pratiti sve aktivnosti vlasti koje su u direktnoj i indirektnoj vezi sa izborima, te pozvao opozicione partije i građane da takav nadzor zajedno realizuju.

„Možemo slobodno reći da Srpska napredna stranka ima najveći partijski budžet na svetu jer oni celokupan državni budžet koriste kao svoj. Zloupotrebljavaju sve državne resurse da bi namakli glasove putem klasične kupovine, pritisaka, krađe, falsifikovanja zapisnika sa biračkih mesta i svih drugih zamislivih i nezamislivih metoda“, dodao je.

Naveo je i da je predstavnik DS u Gradskoj izbornoj komisiji glasao, te da će i dalje glasati protiv svih izveštaja o konačnim rezultatima izbora u Novom Sadu „zbog malverzacija sa biračkim spiskovima i glasanjem od kuće“.

Krstonošić je najavio da će monitoringom izbornog procesa biti obuhvaćeno trošenje javnog novca, promene u biračkom spisku na području grada, mediji i svi ostali mehanizmi putem kojih aktuelna vlast oblikuje
glasačko telo i lažira izbore.

„Svaka isplata budžetskih sredstava za socijalne potrebe, sportske klubove, organizacije u kulturi i slično u Novom Sadu – sve je to isključivo u funkciji namicanja glasova na izborima. Zbog toga se ti putevi izvlačenja para moraju staviti pod nadzor“, naveo je Krstonošić.

Dodao je da će DS tražiti podatke o broju korisnika socijalnih davanja preko Centra za socijalni rad i drugih institucija i ustanova u prethodnom periodu, ali i u istom periodu prošle godine, kada nije bilo izbora.

„Tražićemo i podatke o broju novoprijavljenih prebivališta u gradu i novoupisanih birača jer znamo da će režim sada početi da svoje aktiviste ‘seli’ u Novi Sad“, istakao je Krstonošić.

(Autonomija)