Skip to main content

“Krizna grupa” ponovo sa Filipom Davidom

Građani 07. feb 2024.
2 min čitanja

Filip je raskrinkan a mi smo – odahnuli

Lep februarski dan u glavnom gradu, sa neuobičajeno velikom (17 stepeni) temperaturom. Za nas džabahleboviće iz kafea “Galerija” ovaj dan ima dodatni značaj jer smo se posle duže pauze sreli sa šefom raje, kako bi rekao Bogdan Tanjević, opravdano (u Trstu) odsutan, kao i Lordan Zafranović, Naum Panovski i mnogi drugi.

Otišli smo mu u goste, u Palmotićevu, s nadom da bismo mogli da iščupamo “iz nula u dva”. Ništa od toga. Sve nas je “podlederio”, kao u dobra stara vremena. “Šta ste se svi obukli u crno, nije ispraćaj”, najpre je rekao. Kad je stigao Dušan Petričić, kojeg je godinama molio da mu ustupi “samo jednom ‘nedeljno” da crta za NIN, rekao je, iako ne misli tako, da mu je milo što je nedeljnik zaustavljen, ali da nema nameru da “karikaturiše” za ovaj novi.

“Ovo nisam onaj JA”, kaže. “Onaj, pravi Filip sada je tamo, u “Galeriji” Dragana Kapičića”. Potom dodaje da mu je dobro bez nas. “Navikao sam se na novi režim. Spustim se ovde u “Smaragd”, Lila (konobarica Dobrila) Veri i meni donese odličnu kafu, posedim(o) malo i popnem(o) se gore…

Žarko Korać nije “držao banku”, ume profesor da se pritaji. Nije se govorilo o politici, iako smo od trućaonice (Skupštine Srbije) bili udaljeni jedva dvesta metara. Pomenuta su samo dva pogana teksta. Jedan je potpisao Slobodan Antonić, a u drugom je neko(?) napao Vesnu Pešić. Komentari su izostali. Platio je ceh, a nešto kasnije nije izdržao, rekavši da nema ništa protiv da sakupimo lovu i to mu nadoknadimo.

Lila nas je fotkala. Najpre je pokušala fotoaparatom (nikon D3.500) s kojim nije uspela da nas snimi đuture. Uspela je sa mobilnim telefonom.

Još tokom druženja iz Trsta se porukom javio Bogdan Tanjević. “Bratski pozdrav svima. Baš ste raja. Kako je Fićo ovih dana?”, pita Bogdan. Nešto kasnije Zoran Vuletić je fotografiju prosledio na našu viber grupu. “Pa sjajno” (Aleksej Kišjuhas), “Super” (Tanja Petovar). Svetislav Basara je posle najave ovog teksta rekao “Bravo”, a na moju upadicu: Filip je blefirao, odlično je, Basara je u svom stilu napisao “Treba ga raskrinkati!”

Filip je raskrinkan a mi smo – odahnuli.

Dragan Banjac (Portal Forum)