Skip to main content

Krivična prijava zbog manipulacija na izborima za Nacionalni savet Slovaka

Vojvodina 25. нов 2022.
2 min čitanja

"Sve tri liste delegirala Srpska napredna stranka, bez mogućnosti kontrole izbornog procesa"

Predstavnici slovačke zajednice iz Bačkog Petrovca podneli su danas Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu krivičnu prijavu zbog nezakonitih radnji i mešanja u tok izbora za Nacionalni savet Slovaka, održanih 13. novembra.

Kako je istaknuto na konferenciji za novinare ispred Matice Slovačke u Srbiji, ovo je samo „završnica procesa koji je vezan za izbore za nacionalnu zajednicu Slovaka, a koji je bio potpuno nelegitiman“, zbog čega je prijava podneta protiv predsednice Opštine Bački Petrovac Jasne Šproh i NN lica.

Ukazano je i na to da je izborni proces pratilo više neregularnosti, između ostalog i činjenica da su građani davali podršku blanko listićima na kojima su naknadno upisivana imena kandidata ćirilicom, kao i da su pozivi za glasanje takođe bili na ćirilici čime je prekršen zakon.

Jedan od podnosilaca prijave, Marijan Triaška, ukazao je da su uz prijavu priloženi i dokazi koji potkrepljuju njihove tvrdnje, ali oni danas nisu javno prezentovani.

Kako je pojasnio, Šproh je neposredno pred izbore raspisala konkurs za dodelu sredstava udruženjima građana i sportskim organizacijama za realizaciju njihovih programa, a zatim kontaktirala s njima pozvajući ih da „učestvuju na predstojećim izborima i da glasaju za listu br. 3 – Matica slovačka u Srbiji“.

„Predstavnicima udruženja i sportskih organizacija je rečeno da će na osnovu sačinjenih spiskova i izlaznosti ljudi na glasanje biti raspoređivana finansijska sredstva sa konkursa. To bi značilo da ako se neko udruženje ili organizacija ’dovoljno potrudi’ da što više svojih članova izvede na glasanje i da oni zaokruže broj 3, ostvariće benefit kod raspodele sredstava iz opštinskog budžeta“, naveo je Triaška.

Rekao je i da su izborni proces pratila „lica koja su sedela u automobilima ispred biračkih mesta“, zbog čega postoji osnovana sumnja „da su prema dostavljenim spiskovima vršili kontrolu lica koja su izašla na glasanje“.

Martina Sabolčki, koja je u prošlom sazivu bila članica Nacionalnog saveta Slovaka, istakla je da je opredeljenje bilo takvo da ovoga puta ne učestvuju u izbornom procesu i ne daju mu legitimitet pošto je „sve tri liste delegirala Srtpska napredna stranka, bez mogućnosti kontrole izbornog procesa“.

Mihal Spevak, prvi predsednik obnovljene Matice Slovačke Jugoslavije, ocenio je da je ovim činom integritet Matice Slovačke urušen jer je dopustila da „njeno ime bude zloupotrebljeno“ i da se iza njega sakrije činjenica da su svi kandidati na listama članovi Srpske napredne stranke.

Dalibor Stupar Autonomija