Skip to main content

Krije li lokacija buduće hidrocentrale posmrtne ostatke Bošnjaka iz Foče

Jugoslavija 25. dec 2021.
< 1 min čitanja

Udruženje žrtava rata Foča 92-95. traži obustavu pripremnih radova za izgradnju hidroelektrane Buk Bijela nedaleko od toga grada.

Razlog su saznanja da se na tom lokalitetu nalaze posmrtni ostaci fočanskih Bošnjaka, uglavnom logoraša zatočenih 1992. u Kazneno-popravnom zavodu Foča.

Buk Bijela, gimnazija u Foči i osnovna škola u Kalinoviku su objekti koji su korišćeni za zatočenje i silovanje žena od maja 1992. godine.

“Prema izjavama svjedoka preživjelih logoraša, koji su bili zatočeni u barakama blizu Buk Bijele, postoje osnovane sumnje da se na tom lokalitetu još uvijek nalaze posmrtni ostaci naših najmilijih”, kazala je Midhata Kaloper Oruli iz Udruženja žrtava rata Foča 92-95.

Oni i dalje tragaju za ostacima više od 600 osoba.

Planirano je da Buk Bijela s još dvije hidroelektrane čini hidroenergetski sistem “Gornja Drina”. Ukupna vrijednost investicije je 520 miliona eura.

Tu hidroelektranu, mimo zakona, gradi entitet Republika Srpska zajedno sa Srbijom, a ne država Bosna i Hercegovina. Kamen temeljac su položili predsednici vlada Srbije i RS, Ana Brnabić i Radovan Višković.

(AJB)