Skip to main content

Kovačevski i Mišel podržali francuski predlog za ukidanje bugarskog veta i otpočinjanje pregovora Skoplja sa EU

Jugoslavija 05. јул 2022.
< 1 min čitanja

Premijer Severne Makedonije Dmitar Kovačevski i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) zajedno su danas podržali francuski predlog za ukidanje bugarskog veta i otpočinjanje pregovora Skoplja sa EU.

Kako je saopštila vlada u Skoplju, Kovačevski i Mišel su na sastanku istakli da „evropski predlog za početak pregovora za Severnu Makedoniju uključuje sve makedonske pozicije i primedbe i da pregovori mogu da počnu odmah po njegovom odobravanju“.

Predlog, istakli su premijer Kovačevski i predsednik Šarl Mišel, predviđa čist makedonski jezik, jednak ostalim jezicima zemalja članica EU.

Predsednik Evropskog saveta Mišel je, navodi se, još jednom potvrdio podršku i zalaganje Evropske unije za početak pregovora sa Severnom Makedonijom, istakavši da su ovo ključni momenti za napredak ove zemlje sa ekonomskog, političkog i sociološkog stanovišta.

Premijer Kovačevski je istakao da je podrška Evropske unije u procesu integracije Severne Makedonije od posebnog značaja za državu u ispunjavanju njenog osnovnog strateškog cilja, a to je punopravno članstvo u EU.

Početak pregovora EU sa Skopljem od novembra 2020. blokira bugarski veto zbog spora oko jezika i istorije, a Brisel je i napredak Tirane na putu ka EU vezao za napredak Severne Makedonije.

(Beta, Foto: Pixabay)