Skip to main content

Kostreš: U Vojvodini prirodna koalicija DS, SVM i LSV

Vojvodina 04. јул 2012.
< 1 min čitanja

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš izjavio je danas da je potpuno prirodno da buduću Vladu Vojvodine formiraju Demokratska stranka (DS), Savez vojvođanskih Mađara (SVM) i LSV.

„Sve ove stranke zalažu se za autonomiju Vojvodine, iako ne i po pitanju stepena autonomije, i potpuno bi bilo prirodno da se u ovim smutnim vremenima zajedno izbore za što bolji život građana, koji nisu glasali za ovakvu Vladu Srbije i Tomislava Nikolića na mestu predsednika Srbije“, rekao je Kostreš agenciji Beta.

On je ocenio da bi DS, SVM i LSV trebale da se objedine oko ideja koje su građani Vojvodine većinski podržali na prethodnim izborima i dogovore zajedničke ciljeve sa kojima bi nastupali i prema budućoj Vladi Srbije.

„Iako LSV još nije dogovorila koalciju sa DS na pokrajinskom nivou, ne vidim bilo kakav problem u tome. Nama nije prioritet broj sekretarijata u budućoj Vladi, već zajednički dogovor oko definisanja jedinstvene politike. Tada broj sekretarijata koji će pripasti LSV neće biti nikakav problem“, rekao je Kostreš.

Govoreći o najavama mandatara buduće pokrajinske vlade Bojana Pajtića da više neće pregovarati sa Socijalističkom partijom Srbije (SPS) oko ulaska u Vladu Vojvodine, Kostreš je rekao da je potpuno logično da ta stranka više ne bude u vladi.

„Politika ne sme da bude trgovina, nego stvar principa. Ako se SPS u Republici opredelio za koaliciju iz vremena devedesetih godina prošlog veka,onda je potpuno prirodno da ne bude u Vladi Vojvodine“, rekao je Kostreš.

Predsednici Vlade i Skupštine Vojvodine Bojan Pajtić i Ištvan Pastor najavili su danas da će nova Vlada Vojvodine biti izglasana na skupštinskom zasedanju 11. jula.

Pastor i Pajtić su na zajedničkoj konferenciji za novinare rekli da će nova vlada imati komotnu skupštinsku većinu koju će činiti stranke okupljene oko DS i SVM, a da pregovori sa LSV još traju.

(Beta)