Skip to main content

Kostreš: SPC polarizuje društvo i podiže stepen nasilja

Info 17. jan 2024.
< 1 min čitanja

„Zabrinjavajuć je govor mržnje koji se vidi iz izjava, saopštenja i poslanica najviših crkvenih velikodostojnika“

Umesto da deluju hrišćanski, smiruju strasti i smanjuju stepen nasilja u društvu, patrijarh i drugi crkveni velikodostojnici svojim radikalnim i ultrakonzervativnim izjavama i stavovima sprovode dalju polarizaciju i podižu stepen nasilja u društvu, rekao je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani Bojan Kostreš.

On je podsetio da mizogini nastupi i izjave Srpske pravoslavne crkve (SPC) i njenog poglavara, kao i nipodaštavanje i omalovažavanje žena, nisu nikakvo iznenađenje.

„Svojim stavom oni svakodnevno pokazuju koliko ne poštuju žene, posebno kada sebi daju za pravo da komentarišu ‘obavezu’ žena da rađaju više ili slično, za šta su potpuno nekompetentni, neovlašćeni i što je u svakom ljudskom i moralnom smislu nedopustivo“, naveo je Kostreš.

Prema njegovim rečima, crkva, umesto da plaća porez na imovinu i da se obračuna sa pedofilijom, korupcijom i kriminalom u svojim redovima, svesno i intenzivno radi na uplitanju u odlučivanje o kontroli rađanja ili rodne ravnopravnosti – pitanjima koja su neprikosnoveno pravo žene.

„Zabrinjavajuć je govor mržnje koji se vidi iz izjava, saopštenja i poslanica najviših crkvenih velikodostojnika“, rekao je Kostreš.

Podsetio je da SPC nijednim svojim gestom nije osudila nasilničko i primitivno ponašanje dela svojih vernika i pristalica koji su Badnji dan i Božić iskoristili za demonstraciju nasilja, pucanje, uvrede, pretnje, slavljenje zločina i paljenje lomača.

(FoNet, Karikatura: STUPS)