Skip to main content

Kostreš pozvao na borbu protiv izolacionističke politike vlasti

Info 20. апр 2024.
< 1 min čitanja

"Režim traži ponovnu izolaciju Srbije i prekid evrointegracija, kako bi mogli i dalje nesmetano da kradu izbore, pljačkaju naše resurse, sprovode politiku nasilja i represije"

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani Bojan Kostreš pozvao je danas sve opozicione partije, nevladine organizacije i pojedince „koji shvataju opasnost od destruktivne, izolacionističke politike vlasti“ da se okupe i odlučno suprostave „štetnoj, radikalskoj politici čije posledice ćemo brzo svi osetiti na svojoj koži“.

Kako je naveo u izjavi za javnost, dugo pripremana i u javnosti promovisana promena strateške orijentacije Srbije konačno je obznanjena i to neformalno od strane ultradesnog krila vladajuće stranke.

„Poslanik SNS Vladimir Đukanović je izgovorio stav za koji je režim dugo pripremao javnost, a to je konačno odustajanje Srbije od procesa pridruživanja Evropskoj uniji i povratak u mračni izolacionizam, sličan onome u kome se Miloševićeva Srbija nalazila tokom 1990-ih godina“, naveo je Kostreš.

Podsetio je da Srbija čitavu svoju ekonomsku egzistenciju zasniva na, pre svega, evropskim investicijama, te da je izvoz u zemlje EU u poslednjih deceniju i po povećala za gotovo 400 odsto.

Lider LSV je istakao da nas EU „pritiska“ da smanjimo stepen korupcije i pljačke koju režim sprovodi, ne toleriše krađu izbora i izborne manipulacije i traži da obezbedimo nezavisno pravosuđe, vladavinu prava i pravnu državu.

Takođe, dodao je on, EU traži od Srbije da poštuje slobodu medija i ravnopravan tretman svih učesnika u političkom životu, kao i da se „razgraničimo sa zločinima iz 1990-ih i da osudimo zločinačku politiku, a osuđene ratne zločince prestanemo da nazivamo herojima“.

„Sve to ovom režimu ne odgovara i zbog toga traži ponovnu izolaciju Srbije i prekid evrointegracija, kako bi mogli i dalje nesmetano da kradu izbore, pljačkaju naše resurse, sprovode politiku nasilja i represije, sve dok do kraja ne razore sve institucije i iz prikrivene pređu u otvorenu autokratiju“, zaključio je Kostreš.

(Autonomija/Beta)