Skip to main content

Kostreš: Ohrabruje odluka Vlade Srbije oko koncesije

Info 28. мар 2008.
2 min čitanja

bojan-kostres3_139.jpgPredsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je danas da ga ohrabruje odluka Vlada Srbije da odbaci predlog Ministrastva za infrastrukturu o započinjanju radova na izgradnji autoputa Horgoš-Požega.
Na konferenciji za novinare u Novom Sadu on je rekao da niko u vojvođanskoj administraciji nije protiv izgradnje putne mreže, kao jedne od osnovnih potreba za ekonomski razvoj Srbije, ali je protiv koncesije koja nije u interesu svih građana Srbije.
„Još nije jasno da li je Vlada raskinula ugovor ili će se čekati 31. mart kada je krajnji rok da koncesionar podnese bankarsku garanciju za početak radova, ali me ohrabuje da je vlada shvatila da je Vojvodina deo Srbije i da je odluka o sklapanju koncesionog ugovora bila na štetu građana Vojvodine“, rekao je Koštreš.
On je ponovio da je koncesija od početka loša, jer se deonica autoputa od Beograda do Požege ne nalazi na Koridoru 10, ne bi išla do crnogorske granice kao što neki ministri tvrde i da zbog slabe frekvencije ne bi bila ekonomski isplativa.
„Naravno, ništa manje važno je i da bi izgradnjom te deonice Vojvodina izgubila najmanje 450 miliona evra, kao i da je još prilikom potpisivanja ugovora prekršen Zakon o koncesijama jer nije zatraženo mišljenje pokrajinske administracije“, rekao je Kostreš.
Krajem marta prošle godine Vlada Srbije je sklopila koncesioni ugovor sa konzorcijumom Alpina-Por o izgradnji autoputa Horgoš-Požega.
Koncesionar je do 31. marta ove godine trebalo da dostavi bankarsku garanciju da je obezbedio pare za ukupnu investiciju koja je procenjena na više od milijardu evra, ali je pre nekoliko dana zatražio od Vlade Srbije da mu se odobri gradnja i bez te garancije u celosti, već samo za prvu godinu radova.
Autoput je trebalo da bude dug 244 kilometra, a deo kroz Vojvodinu je najvećim delom izgrađen.

(Beta)