Skip to main content

Kostreš: Nedopustivo da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Info 25. мар 2024.
2 min čitanja

"Društvo mora da iznađe snage da se odupre ovakvim pritiscima, jer će povlačenje značiti povratak nekoliko vekova unazad"

Predsednik opozicione stranke Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani pozvala je poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve (SPC) u poslove države, uključujući i pitanja rodne ravnopravnosti.

Kostreš je podsetio da su učesnici naučnog skupa “Pravni aspekti i posledice zakona o rodnoj ravnopravnosti”, u organizaciji SPC i Matice srpske zatražili od izvršne i zakonodavne vlasti da pokrenu postupak za stavljanje van snage Zakona o rodnoj ravnopravnosti i dela Zakona o zabrani diskriminacije.

“Na ovaj način crkva ulazi u domen koji nije predviđen Ustavom i prelazi strogo propisanu granicu razdvajanja od države, što je jasno propisano članom 11. Ustava”, naveo je Kostreš u saopštenju za javnost.

Dodao je da je donošenje Zakona o rodnoj ravnopravnosti imalo veliko utemeljenje u činjenici da je Srbija još uvek država u kojoj suštinske ravnopravnosti nema, što je dokazano ne samo brojem femicida, mnogobrojnim slučajevima rodno zasnovanog nasilja, ali i nasilja prema drugim ranjivim društvenim grupama, i da je na polju ravnopravnosti još mnogo nezavršenog posla.

“Umesto da se ravnopravnost jača, a zakonski okvir nadograđuje i dodatno poboljšava, dolaze napadi od SPC, ali i njenog samog patrijarha. Svojim stavom pokazuju koliko ne poštuju žene i bilo šta žensko, posebno kada daju sebi za pravo da komentarišu ‘obavezu’ žena da rađaju više ili slično, za šta su potpuno nekompetentni i neovlašćeni”, piše u saopštenju.

Dodao je da bi crkva trebalo da “napusti govor mržnje i propagiranje neravnopravnosti”, te da se posveti istinskoj borbi za bolje društvo u Srbiji.

“Od poglavara i drugih velikodostojnika SPC čujemo napade na ljude koji drugačije misle i bore se za svoja prava, ali nikako da čujemo osude kriminala, ratnih zločina, pedofilije u crkvi, masovnu pojavu femicida i nasilja nad ženama… O tome se ćuti”, naveo je Kostreš.

Ocenio je da društvo mora da iznađe snage da se odupre ovakvim pritiscima, jer će povlačenje značiti “povratak nekoliko vekova unazad”, a to Srbija sebi ne sme da dozvoli.

Ko je organizovao bakljadu na Petrovaradinskoj tvrđavi?

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani Novi Sad (LSV) kritikovao je danas bakljadu povodom godišnjice bombardovanja na keju, na Petrovaradinskoj tvrđavi i na Varadinskom mostu, uveče 23. marta, i od nadležnih zatražio da obelodane ko je njen organizator.

„Ako huliganske bakljade, praćene militantnim obećanjima, koji se odigravaju na saobraćajnici u neposrednoj blizini spomenika kulture čiju bezbednost i ugrožavaju, nemaju veze sa aktuelnom vlasti i policijskim službama, onda neka se novosadska vlast od njih ogradi i osudi ih, a policija uradi ono što joj je posao“, naveli su iz ove stranke.

U protivnom, dodali su, ćutanje je podrška.

A ako misle da nam to podvale kao obeležavanje godišnjice bombardovanja, upozoravaju iz LSV, onda samo dokazuju „da ne poznaju svoje sugrađane“ i da im nije mesto u vlasti.

„Novosađani nisu huligani, pogotovo ne u sećanjima“, zaključeno je u saopštenju.

(Autonomija)