Skip to main content

Kostreš: Konstitutivna sednica Skupštine Vojvodine kad zatraži ZEV

Autonomija 06. jun 2008.
2 min čitanja

bojan-kostres3_139.jpgNemamo nikakvih sporova u razgovorima o formiranju nove pokrajinske administracije i svi trenutni razgovori su već više nego prijateljski i usmereni su samo ka iznalaženju najboljih ljudi za preuzimanje odgovornosti u određenim oblastima. Samim tim, konstitutivnu sednicu Skupštine Vojvodine ću zakazati onog trenutka kada to od mene zatraži koalicija pobednička na pokrajinskim izborima, tako da sam datum trenutno nije u mojim rukama, već u rukama nove-stare pokrajinske koalicije – izjavio je juče za “Dnevnik” predsednik pokrajinskog parlamenta Bojan Kostreš.
Dodajući da je, po njegovom mišljenju, trenutno veći prioritet konstituisanje lokalnih samouprava po Vojvodini, on je ocenio da ga “ne bi iznenadilo da formiranje pokrajinske vlasti sačeka dok se taj posao ne uradi u većim centrima u Pokrajini”.
– Po zakonu, imam obavezu da tri dana posle proglašenja konačnih rezultata definišem datum održavanja sednice i odrediću ga u konsultaciji s pobedničkom koalicijom. U suštini, ne očekujem neke velike promene u pokrajinskoj vlasti da bi bilo razloga za nervozu i žurbu, ali ću sednicu zakazati čim se to od mene bude tražilo – rekao je Kostreš.
Međutim, bez obzira na to što se drugi krug izbora u nedelju ponavlja u tri izborne jedinice, sasvim je jasno da Koalicija “Za evropsku Vojvodinu” ima dovoljan broj poslanika da može i samostalno oformiti vlast, bez pomoći dosadašnjih partnera – Lige socijaldemokrata Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara, koji se na izborima pojavio u okviru Mađarske koalicije.
– Činjenica je da ZEV može formirati vlast i sam, ali očekujemo opstanak stare saradnje i s njima ćemo razgovarati o principima na kojima će biti formirana vlast i projektima koje želimo da uradimo u naredne četiri godine. Ako se o tome dogovorimo, vlast ćemo sprovoditi s jednakom odgovornošću, bez obzira na to koliko ko ima poslanika – ocenio je Kostreš, koji je ujedno i zamenik predsednika LSV-a.
Ipak, pod šifrom nacionalnog pomirenja, a zapravo kao još jedan od vidova kompenzacije zarad privoljavanja liste SPS–PUPS–JS da konačno prelomi i podrži formiranje proevropske Vlade Srbije s listom “Za evropsku Srbiju” i manjinskim strankama, pojavila se i mogućnost da se, kao izraz dobre volje, socijalistima omogući ulazak u vlast u nekoliko lokalnih samouprava i Skupštini Vojvodine, bez obzira na to što njihovi poslanici/odbornici na tim nivoima nisu nužni za konstituisanje vlasti. Imajući u vidu da je neposredno posle izbora lider LSV-a Nenad Čanak najavljivao čak i istupanje iz ZES-a u slučaju pravljenja vlasti sa socijalistima, postavlja se pitanje koliko su se gledišta ove stranke u međuvremenu promenila.
– Unutar Lige nije došlo ni do kakvih promena i o tome hoćemo li ući u koaliciju, na koji način i pod kojim uslovima odlučivaće Glavni odbor stranke. Ali ipak ne bih da spekulišem o tome hoće li SPS-u biti ponuđeno da bude deo vlasti i tamo gde od njih ništa ne zavisi, jer to nije na nama, već na demokratama. Lično smatram da se to neće desiti, ali ako ih pozovu i kada ih pozovu, mi ćemo se o tome opredeliti. Ali mora biti jasno da Liga jeste otvorena za svakoga ko prihvati naš program i sistem vrednosti, ali nam ne pada na pamet da mi prihvatamo vrednosti socijalista – zaključio je Kostreš.

(www.vojvodinaglasa.info)