Skip to main content

Kostreš: Centralizacija guši Srbiju

Vojvodina 11. јун 2024.
< 1 min čitanja

"Glavni problem je u tome što se Srbijom upravlja "svojevrsnim daljinskim upravljačem iz Beograda", a takvo upravljanje usporava, čak i unazađuje razvoj delova Srbije"

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani Bojan Kostreš upozorio je danas sa centralizacija guši Srbiju i pozvao „sve važne činioce našeg društva“ da najzad prihvate potrebu decentralizacije Srbije i istinu o tome šta je to autonomija Vojvodine.

Kako je naveo u izjavi za javnost, pojam autonomije Vojvodine svi „centralistički i nacionalistički režimi zloupotrebljavaju decenijama unazad“.

„Njihov razlog za to je jednostavan, da bi crpili i zloupotrebljavali resurse iz svih delova naše zemlje, pa tako i iz AP Vojvodine, neohodno je da se njima upravlja sa jednog mesta – sedišta vlasti i centralističkih elita u Beogradu“, rekao je Kostreš.

Upozorio je da je glavni problem u tome što se Srbijom upravlja „svojevrsnim daljinskim upravljačem iz Beograda“, a da takvo upravljanje usporava, čak i unazađuje razvoj delova Srbije.

Kostreš je istakao da je decentralizacija model po kojem su uređene najrazvijenije države Evope, te da Autonomna Pokrajina Vojvodina „nije problem, već rešenje“.

„Po tom načinu uređenja bi i Vojvodina, ali i Šumadija, jugoistočna Srbija, ali i sve druge regionalne celine koje bi se formirale, mogle same da odlučuju o svojim resursima i o onome što sami stvore“, naveo je predsednik LSV- Vojvođani.

Istakao je i da je neophodno da se vojvođanski prihodi podele na ravne časti – trećina Vojvodini, trećina lokalnoj samoupravi, trećina državi.

Takođe, pored ekonomskog i organizacionog ugla gledanja na Vojvodinu, navodi Kostreš, ona mora biti mesto gde možeš da se izjasniš kako god želiš, a možeš i da kažeš da si Vojvođanin, ako se tako osećaš.

„Vojvodina ponovo mora biti mesto gde više od 27 nacija i bezbroj zavičaja živi u miru i slozi“, poručio je lider LSV.

(Autonomija, foto: LSV)