Skip to main content

Kosovski mit težak milijarde evra

Izdvajamo 13. окт 2011.
2 min čitanja

List Vol strit džornal objavio je danas tekst u kojem piše da je Srbija nastojeći da održi Kosovo u svom sastavu potrošila više od šest milijardi evra od 1999.
Kosovo, kao najskuplja srpska reč, koje je Srbiju „koštalo“ četiri izgubljena rata, međunarodne izolacije i ekonomskog propadanja sada preti da podrije evropsku budućnost zemlje, piše Vol strit džornal.
Više od 20 godina pošto je bivši predsednik Slobodan Milošević potpalio balkansko bure baruta u nastojanju da oživi Kosovo kao sedište srpske kulture, ta bivša pokrajina, koja je jednostrano proglasila nezavisnost 2008. godine, za Srbiju znači malo, osim troškova, smatra njujorški dnevnik.
U članku koji se poziva na studiju beogradskog Centra za praktičnu politiku, navodi se da osam miliona gradjana Srbije troši svakog sekunda 16 evra da bi održalo Kosovo u srpskom zagrljaju, odnosno da je ukupan trošak od 1999. godine preko šest milijardi evra.
Vol strit džornal ističe da je Srbija načinila velike korake u prekidu sa ratobornom prošlošću i obnovi privrede, što je pomoglo da joj se preporuči status kandidata za Evropsku uniju.
Datum početka pregovora, međutim, još nije određen, a Evropska komisija je upozorila da se prethodno moraju normalizovati odnosi sa Kosovom, piše list.
Iako EU nije zvanično zatražila da Srbija prizna nezavisnost Kosova, Vol strit džornal procenjuje da će se pritisak verovatno povećavati, što će dalje zakomplikovati život proevropskih političara u Srbiji, koji žele da njihova zemlja uđe u Uniju, ali zajedno sa svojom pokrajinom Kosovo.
Rastući evropski pritisak da se Srbija pomiri sa nezavisnošću Kosova navela je neke srpske političare da zauzmu još radikalniji stav i da sugerišu da bi saveznike trebalo tražiti u Rusiji, a ne u EU, i taj trend bi se mogao ubrzati sa približavanjem izbora, ocenjuje Vol strit džornal .
U tekstu se podseća da je predsednik Srbije Boris Tadić dao na znanje da se stav Srbije prema Kosovu neće promeniti. List smatra da je Tadićeva izjava da je Srbija otvorila dijalog koji želi da nastavi i da želi da ga nastavi da bi se našlo rešenje prihvatljivo za sve možda za „spoljnu upotrebu“
U tekstu se citira izjava zamenika premijera Ivice Dačića ruskoj televiziji da Srbija neće ugroziti svoje nacionalne interese zbog EU, i koji je dodao da bi se mogla razmotriti mogućnost podele Kosova.
Neki srpski političari su izgleda spremni da slede taj pravac da bi osvojili glasove, što predstavlja strategiju koja bi mogla dovesti do bližih veza sa tradicionalnim partnerima, kao što su Rusija, Kina i Indija, uz napuštanje ideje da se Srbija ikada priključi EU, smatra list.
Po takvom scenariju, Kosovo će verovatno ostati najveći trošak i još neko vreme, ocenjuje Vol strit džornal.

(agencije)