Skip to main content

Kosovo uvelo sankcije Vagner grupi

Jugoslavija 22. mar 2023.
< 1 min čitanja

"Transnacionalna kriminalna organizacija"

Vlada Kosova je dopunila odluku o sankcijama protiv ruske plaćeničke Vagner grupe u skladu sa odlukom Sjedinjenih Država koje su ih označile kao “transnacionalnu kriminalnu organizaciju” zbog toga što je do početka rata u Ukrajini delovala kao instrument ruske moći u desetinama država.

Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi je rekao da se sankcije protiv Vagner grupe uvode kako bi se oslabili kapaciteti Ruske Federacije da vodi rat protiv Ukrajine.

“Iz tog razloga, Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova predlaže dopunu i izmenu odluke Vlade Kosova [od 16. maja 2022. godine] za sprovođenje međunarodnih sankcija koje su uvele SAD, a koje sprovodi naša Republika u odnosu na međunarodne obaveze prema Vagner grupi kao i njihovim saradnicima i drugim kompanijama koje podržavaju rusku vojnu kampanju”, rekao je on.

Vagner je plaćenička vojska koju je 2014. osnovao ruski državljanin Jevgenij Prigožin (Yevgeny Prigozhin), blizak Kremlju. Nalazi se i pod sankcijama Evropske unije od decembra 2021. zbog kršenja ljudskih prava u oružanim sukobima širom sveta.

Ova grupa aktivno je uključena i u rat u Ukrajini, a odnedavno se njeni plaćenici smatraju značajnom silom u naporima Rusije da preuzme kontrolu nad Bahmutom.

Vlada Kosova je ranije uvela sankcije Rusiji u skladu sa sankcijama koje su uvele Sjedinjene Američke Države i zemlje Evropske unije zbog invazije na Ukrajinu.

(RSE, foto: Pixabay)