Skip to main content

Kosovo danas obeležava 14 godina od proglašenja nezavisnosti

Jugoslavija 17. feb 2022.
2 min čitanja

Podizanjem zastave na jarbolu ispred zgrade Vlade u Prištini, danas će na Kosovu početi obeležavanje 14 godina od proglašenja nezavisnosti.

Kako je najavljeno iz Vlade Kosova, proslava će biti nastavljena polaganjem venaca na grobove bivšeg predsednika Ibrahima Rugove i Adema Demaćija.

Za 11 časova je zakazana posebna sednica Skupštine Kosova dok će u 12 časova u Prištini biti održana parada pripadnika Bezbednosne snage Kosova.

Obeležavanje godišnjice proglašenja nezavisnosti biće nastavljeno prijemom koji organizuju predsednica i premijer Kosova, Vjosa Osmani i Aljbin Kurti, kao i koncertima Filharmonije Kosova i ansambla „Šota“.

Kosovo je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. godine a po navodima prištinskih vlasti, nezavisnost priznaje 116 država.

Vjosa Osmani: Put ka nezavisnosti Kosova nije bio lak

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je danas rekla, povodom obeležavanja 14. godišnjice nezavisnosti Kosova, da je vekovna težnja njegovog naroda materijalizovana nezavisnošću, „ali put do nje nije bio lak“.

Ona je na svečanoj sednici kosovskog parlamenta, kazala da je pod vođstvom Ibrahima Rugove „Kosovo stavilo do znanja demokratskom svetu da je njegov cilj nezavisnost zemlje“.

„Svaki rat ima svoje heroje, a naša sloboda priznaje Adema Jašarija koji je žrtvovan za nas. Poštovaćemo njegovu figuru i sve junake“, rekla je Osmani.

Odala je počast ratnim vojnim invalidama i žrtvama rata.

„Danas odajemo počast svim ratnim vojnim invalidima i žrtvama rata. Svako zaslužuje poštovanje i čast“, rekla je on

Navela je i da je „Kosovo danas nezavisno zahvaljujući međunarodnim prijateljima“, te dodala da su prijateljske države na strani slobode „i da im pripada i nezavisnost Kosova“.

Osmani je izrazila nadu da će Kosovo, uz pomoć saveznika, “ zatvoriti članstvo u međunarodnim organizacijama“.

Ocenila je da se „danas i Kosovo i region i svet suočavaju sa destabilizujućom politikom Rusije“.

„Osuđujemo takve tendencije, kao što osuđujemo svaku moguću invaziju na Ukrajinu“, rekla je ona.

Naglasila je da je „Kosovo odlučilo na čijoj je strani“, te istakala „čvrsto stoji na strani svojih saveznika.“.

Osmani je navela „da će se dijalog sa Srbijom završiti obostranim priznanjem“.

„Nećemo prihvatiti da ovaj proces zadaje glavobolje našoj zemlji“, rekla je ona.

Dok je premijer Aljbin Kurti govorio, sednicu su napustili poslanici opozicionih stranaka, Demokratske partije Kosova, Demokratskog saveza i Alijanse za budućnost Kosova.

(Beta)