Skip to main content

Koškanje ispred zgrade Skupštine Novog Sada, usvojen plan za ‘Novi Sad na vodi’ (VIDEO)

Građani 01. avg 2023.
3 min čitanja

"Aktivisti stoje na oba ulaza skupštine i sprečavaju ulazak odbornika"

Odbornici Skupštine grada Novog Sada usvojili su danas, sa 46 glasova za i 5 protiv (SRS i DSS), „Predlog odluke o izradi Plana generalne regulacije prostora između primarnog odbrambenog nasipa uz kasarnu Rečne flotile i Ribarskog ostrva u Novom Sadu“, poznatijeg u javnosti kao „Novi Sad na vodi“.

Početak sednice je kasnio zbog protesta opozicionih partija, a gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić istakao je na konferenciji za novinare da okupljeni aktivisti i građani imaju legitimno pravo da protestuju.

Komentarišući tvrdnje opozicionih aktivista da im je uskraćena mogućnost da se na sednici obrate odbornicima, Đurić je rekao da postoji procedura po kojoj se to omogućava.

Precizirao je da predsednica skupštine određuje da li će se to dogoditi, a da mu je u ovom slučaju rekla da nikakav zahtev nije dobila.

Kopredsednik novosadskog odbora Zajedno Radivoje Jovović za Betu je na kraju protesta istakao da su odbornici skupštine današnje glasanje izveli mimo institucionalnih procedura, da su „procedure silovane“, ali da oni nastavljaju svoju borbu uprkos usvajanju plana.

„Mi ćemo uraditi sve što je do nas i po pitanju institucionalnih i pravnih procedura, zbog toga što ima ozbiljnih manjkavosti i kršenja procedura. Uradićemo sve što je do nas da oborimo odluku, a borbu nastavljamo na ulici“, poručio je Jovović.

Koškanje pre sednice

Sednica Skupštine grada Novog Sada zakazana za 10 časova, kasnila je zbog incidenata na početku.

Na protestu zakazanom ispred zgrade Skupštine Novog Sada, koji organizuju opozicione stranke Zajedno, Demokratska stranka i Pokret Srbija centar „SRCE“, jutros nešto posle 9.00 časova, došlo je do koškanja predstavnika stranke Zajedno i skupštinskog obezbeđenja, koje nije htelo da ih pusti unutra.

Koopredsednik Zajedno Radivoje Jovović obavestio je pristune građane da su pre nekoliko dana tražili da on i njegov stranački kolega Mladen Cvijetić pristustvuju današnjoj sednici. Kako odgovor nisu dobili, pokušali su da uđu ali im obezbeđenje nije dalo.

Došlo je do fizičkog kontakta, ali do većeg incidenta nije bilo, već se zaustavio na međusobnim optužama i verbalnim prepucavanjima.

Posle smirivanja situacije, zatraženo je od obezbeđenja da narodni poslanik Demokratske stranke Nebojša Novaković uđe na sednicu, na šta po zakonu ima pravo, ali to mu nije odobreno. Trenutno je mirno, par desetina građana je ispred zgrade Skupštine.

Nikola Novaković u raspravi sa skupštinskim obezbeđenjem, foto: Autonomija

Aktvisti stoje na oba ulaza skupštine i sprečavaju ulazak odbornika, i tom prilikom su zabeležena koškanja sa odbornikom SRS Miloradom Mirčićem i POKS-a, koji nije želeo da se predstavi.  

Pred skupštinom su prisutni narodni poslanici Nebojša Cakić i Jelena Kalajdžić iz Zajedno, zatim Nebojša Novaković iz DS, a tu je i kopredsednica Zajedno Biljana Stojković. 

Ona je pred početak protesta izjvila da je sve po pitanju „Novog Sada na vodi“ koruptivno.

„Iza Galensa stoji Milenijum tim, iza Milenijum tima stoji Vučić i njegova teška korupcija“, navela je ona. 

Sednica sednica novosadskog parlamenta trebalo je da bude održana prošlog utorka, ali je naprasno otkazana da bi bila zakazana za danas. Pred odbornicima su 74 tačke dbnevnog reda.

Bravo: Ne prestaje borba protiv ‘Novog Sada na vodi’

Građanski pokret Bravo! Novi Sad i inicijativa Šodroš – Dunavac poručili su danas da neće ostati nemi na „nepočinstva odbornika Srpske napredne stranke i njihovih satelita“ u Skupštini Grada, koji će danas glasati za izradu Plana detaljne regulacije za parcele na kojima se nalazi Brodogradilište i njegova okolina.

Kako podsećaju u saopštenju, od dana usvajanja novog Generalnog urbanističkog plana, kristalno je jasno da se gradska vlast ne vodi javnim interesom, već izlazi u susret interesima „probranih“ građevinskih investitora.

„Dok se građani sami snalaze u saniranju šteta nastalih u dve stravične oluje koje su zadesile Novi Sad, ili se bore da u 21. veku dobiju kanalizaciju, asfaltiranu ulicu, ili da spasu park u svom kraju, Skupština Grada izglasava još jednu odluku po volji kompanije Galens i ne preza od toga da ugrozi bezbednost grada i njegovih ljudi zbog izgradnje ozloglašenog ‘Novog Sada na vodi’ i dodatnog bogaćenja investitora“, upozoravaju.

„JVP Vode Vojvodine, pre smene direktora od strane vlasti SNS-a, jasno je stavilo do znanja da nasip ne samo da ne bi trebalo da se izmešta, već bi postojeći nasip trebalo da se ojača. Svaka druga intervencija na nasipu direktno bi ugrozila živote i imovinu
građana Novog Sada“, upozoravaju aktivisti.

Dodaju da će kao i do sada animirati građane i spremno dočekati izradu ovog „po njih izuzetno štetnog urbanističkog plana“.

D. Stupar (Autonomija)