Skip to main content

Korać: Vučić se prema predsjedniku Milatoviću i građanima Crne Gore ponaša potcjenjivački i uvrijedljivo

Jugoslavija 23. авг 2023.
2 min čitanja

Neophodna je adekvatna reakcija predsjednika Crne Gore

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić se prema predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću, ali i njenim građanima i institucijama odnosi potcjenjivački i uvrijedljivo, saglasni su sagovornici Gradske. O tome svjedoči i njegova posljednja izjava, u kojoj ističe da je skori ulazak naše države u Evropsku uniju “dječija maštarija”. Poručuju da je neophodna oštra rekacija Milatovića, kako bi se zaštitio ugled Crne Gore

Vučićeva izjava, osim što je uvrijedljiva, je i netačna, navodi psiholog Žarko Korać, i dodaje da je neophodna adekvatna reakcija predsjednika Crne Gore.

“Ono što bi bilo dobro je da se predsednik Milatović zamisli i podseti, ja bih ga savetovao prijateljski da se podseti da on ne predstavlja kao predsednik Crne Gore sam sebe nego predstavlja jednu državu, i to ne baš državu koja je juče nastala, i da on mora da reaguje zbog njenih građana i njene istorije. Dakle, nije uopšte bitno šta on misli o izjavama Vučića, sve i da ne želi da uđe u konflikt, on mora reagovati, zbog ugleda Crne Gore “, smatra Korać.

Žalosno će biti ako Milatović oćuti Vučićeve uvrede, kako bi, u skladu sa svojom ranijom izjavom, popravio odnose sa Srbijom, navodi Korać, jer će se, u tom slučaju, desiti upravo suprotno.

“Ovo što je rekao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ta izjava da su dečije mašatarije ulazak Crne Gore u EU, brzi skorašnji ulazak, je neka kombinacija potcenjivanja, uvredljivosti, i izbegavanja realnosti, koji je inače vrlo karakterističan za Vučića, on se pravi obično da ne vidi ono što je stvarnost nego živi u nekom svetu svoje političke imaginacije. Dakle, centralno pitanje je da li će vaš predsjednik početi da odgovora na ovakve uvrede.”

Predsjednik Srbije nastavlja da radi ono što je radio I ranije – ispituje granice do kojih može ići u obilježavanju političke teritorije u Crne Gore, smatra izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević.

” To radi i kroz, ja bih rekla dnevno, kad god se pojavljuje, dnevno zapravo, pokušaj ponižavanja i crnogorskog naroda i crnogorskih institucija, i crnogorskih javnih funkcionera, i mislim da je to nešto gdje njemu treba prosto staviti crtu i to očekujem da uradi u nekom nastupajućem periodu predsjednik Crne Gore, ali i svi drugi funkcioneri prema kojima bude tako nastupao, jer je to jedini jezik koji on razumije.”

Crnogorski zvaničnici moraju uputiti odlučan i jasan odgovor, poput onog koji je Vučić dobio iz Sjeverne Makedonije prilikom sličnih pokušaja, zaključuje Uljarević.

(Gradski portal, Foto: mc.rs)