Skip to main content

Korać: Vučić abolirao politiku Miloševića u čijoj vladi je za vreme bombardovanja bio ministar

Info 24. мар 2023.
2 min čitanja

"Njegov govor bio je politički, skoro u potpunosti njegov povratak u devedesete godine"

Dan sećanja na 24 godina od stradanja u NATO napadu na tadašnju Jugoslaviju koji je održan na trgu u Somboru, imao je velikim delom ne samo stranački karakter već i vidljiv napor podrške današnjoj politici Srbije. Bez obzira na prisustvo i govor Milorada Dodika, koji je pozvan, iako u tom ratu BiH nije napadnuta, niko se nije osvrnuo na ishod tog rata i kumanovski sporazum – kaže za Danas psiholog Žarko Korać.

Ni u jednom trenutku, dodaje, nisu pomenute okolnosti koje su predhodile ratu, niti kakvu politiku je vodio Slobodan Milošević.

–Uložen je napor da se on uopšte ne pominje, kao da nije ni postojao. Tako da je celo obeležavanje imalo izrazito antizapadnu poruku, koju je Dodik u svom uobičajenom govoru mržnje i napadu na EU, doveo do samog kraja – pravi neprijatelj nam je Zapad koga treba da se klonimo. I da je rešenje ujedinjenje Srbije i Republike Srpske – komentariše sagovornik Danasa.

Prema njegovm rečima, majmučnije je bilo prikazivanje delova informativnog programa TV Srbije iz ratnog perioda, koja je bila tada kao i predhodnih deset godina samo sredstvo partijske i ratne propagande.

–Aleksandar Vučić je počeo svoj govor izjavom da je na dan napada “umrlo međunarodno pravo” – napadom na “slobodarsku Srbiju”. On je u suštini u potpunosti abolirao politiku Slobodana Miloševića u čijoj vladi je tada bio ministar – ističe naš sagovornik.

Ostalo je otvoreno pitanje, dodaje, da li je i Milošević kršio to isto međunarodno pravo napadom na države bivše Jugoslavije koje su u međuvremenu postale nezavisne.

–Njegov govor bio je politički, skoro u potpunosti njegov povratak u devedesete godine i izrazito antizapadni. Ipak nije propustio priliku da pomene veliki ekonomski napredak Srbije. I na moje iznenadjenje optužnicu protiv Putina, očigledno ga to uznemirava – napominje Korać.

Ali ceo taj skup je bio organizovan, ističe, i zato da se zbog pregovora oko Kosova pojača nacionalistička retorika i pošalje poruka javnosti da je srpska vlast ona stara, “patriotska i nezavisna”.

–Jednoga dana neka druga vlast u Srbiji govoriće o tom ratu i njegovim žrtvama na mnogo objektivniji način ali takvih mitinga verovatno vise neće biti – zaključuje on.

(S. Čongradin, Danas / Foto: mc.rs)