Skip to main content

Korać: Opozicija da ne pristane na izbore, dok se neki uslov ne ispuni

Info 09. јун 2023.
2 min čitanja

"Ovi protesti su pritisak mnoštvom i jedinstvom, a ne agresijom"

Psiholog Žarko Korać je ocenio da se ova vlast „grčevito bori da nikada ne bude smenjena“, ali „opozicija ne bi trebalo da pristane na izbore dok se makar neki uslov ne ispuni“.

Korać je ocenio da su protesti „Srbija protiv nasilja“ uradili veliku stvar jer su razbili desetogodišnj strah kod ljudi, da se suprotstve nekim odlukama vlastima.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku se pokazalo da građani imaju zahteve koji su po opravdani.

„Prvi je da se promeni medijska scena, i tu su potpuno u pravu, uopšte mediji truju atmosferu, takav vrsta medija ohrabruje jednu atmosferu nasilja u našem društvu. Stvara se atmosfera da je agresivnim ljudima olakšano. Traženjem ostavke ministra unutrašnjih poslova, to je jedan ružan način ismevanja građana. Ne radi se o krivici, već o odgovornosti“, objasnio je psiholog za N1.

Korać je istakao da „režim nema nikakav odgovor na ovo šta se dešava, i da je sa kontramitingom doživeo potpuni fijasko“.

„Ovde imamo tri elementa – prvo ovo su spontani protesti, drugo pojavili su se mladi što je novi problem za režim, jer režim tvrdi da su mladi apolitični i treće zahtevi koji su postavljeni se tiče suštine onoga što je današnja vlast – protiv agresije, prihvatanje odgovornosti, protiv kontrole medija“, rekao je psiholog.

Za Koraća ovi protesti su „pritisak mnoštvom i jedinstvom, a ne agresijom“.

Na pitanje da li opozicija treba da izađe na izbore u ovakvim uslovima, Korać je rekao da je sada jedna dramatična nota ko će da izađe kao poražena strana.

„Ako se ne ispune zahtevi, a opozicija izađe, onda oni izlaze kao poražena poltička strana i to daje sada jednu dramatičnu notu. Posle kontarmitinga Vučić je očigledno bio veliki gubitnik, on sada čeka da se ovo raspline, to je njegova očigledna taktika. Opozicija ne bi trebalo u ovom trenuku da pristane na izbore dok se makar neki od uslova ne ispune“, rekao je sagovornik N1.

On ne kaže da su prethodni režimi bili idealni, ali ističe da su imali jednu stvar koja je uslov demokratije „apsolutno smenjivu vlast“,

„Ovi na vlasti se sada bore da nikada ne budu smenjivi. Pitanje je čemu tako grčevita borba posle deset godina i da ne želiš da popustiš ni u čemu da to izgleda kao demokratska vlast“, zapitao se Korać.

Na pitranje kako komentariše da se ovi protesti nazivaju „obojenom revolucijom“ i da neko sa zapada upravljanjima. Korać je da je to“ nemoćni način da se prihvati suštin“

„Ovi protesti su duboko nezadovoljstvo građana koji postavljaju zahteve koji su u stvari ispunjivi“, zaključio je Korać.

(N1, Foto: Lična arhiva)