Skip to main content

Korać: Nova Vlada sa Demokratskim frontom bi radila protiv interesa Crne Gore i njene proevropske politike

Jugoslavija 24. дец 2022.
2 min čitanja

Cilj zamaskiranog zahtjeva Demokratskog fronta upućen Vladi Dritana Abazovića je da Crna Gora povuče odluku o uvođenju ekonomskih i političkih sankciji Rusiji, kazao je za Gradsku televiziju profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu Žarko Korać. Tvrdi i da je to način da se država skrene sa puta ka Evropskoj uniji.

Ovakav zahtjev Demokratskog fronta ne iznenađuje, navodi Korać. Smatra da DF na ovaj način šalje dvije poruke.

“Jedna je poruka crnogorskoj javnosti, javnosti u celini, u regionu, ali pre svega Rusiji – da oni ostaju lojalni i verni Rusiji, da žele da promene njenu izolaciju, pa eto, pored Republike Srpske koja je deo BiH i Srbije, da se još jedna zemlja desolidariše sa odlukom EU. To bi, možda, običnom posmatraču delovalo kao ne naročito bitna odluka, ali je za Rusiju vrlo bitna, jer je Rusija izrazito politički izolovana u Evropi. Dakle, sem Belorusije i Srbije, nema nijedne druge zemlje koja nastoji da se suprostavi politici izolacije Rusije zbog napada na Ukrajinu”, kazao je Korać.

Sve to, napominje, Demokratski front radi u koordinaciji sa Beogradom i Moskvom. Osim toga, Korać ističe da je prijedlogom za ukidanje sankcija Rusiji od DF-a upućena i jasna poruka i premijeru Dritanu Abazoviću.

“Njemu su vezane ruke zbog stvari koje se tiču hapšenja njegovog najbližeg saradnika i da bi on, možda, u najmanju ruku popustio da bi što duže ostao na vlasti i da se ne bi organizovali novi izbori”, objašnjava Korać.

Ukidanjem sankcija Rusiji došlo bi do prekida EU integracija, dodaje Korać i upozorava da bi eventualna nova Vlada sa Demokratskim frontom radila protiv interesa Crne Gore i njene proevropske politike.

“To je u stvari najjasniji odgovor na pokušaj da tzv. nova skupštinska većina, koja želi Lekića ili nekog drugog za novog premijera, može da funckioniše kao jedna celina. Takva vlada nemoguće, ne može da vodi ne jedinstvenu politiku, ne može nikakvu politiku da vodi spoljnu, jer su interesi DF-a potpuno suprotni interesima većine stranaka u Crnoj Gori”, zaključuje Korać.

Gradska RTV pokušala je da dobije odgovore o tome šta je cilj ovog prijedloga i od šefa poslaniškog kluba Demokratskog fronta Slavena Radunovića, jednog od lidera DF-a Milana Kneževića, kao i potpredsjednice Skupštine i funkcionerke Pokreta za promjene Branke Bošnjak, ali oni nijesu odgovarali na naše pozive.

(Gradski portal, Foto: mc.rs)