Skip to main content

Korać: Neki na Zapadu, možda, misle da će prekomponovanje ZB biti gotovo kad se namire Srbija, Hrvatska i Albanija

Jugoslavija 27. okt 2022.
2 min čitanja

Nekadašnji potpredsjednik Vlade Srbije Žarko Korać bio je gost današnje Drugačije radio veze.

Komentarišući ocjene da je novi kabinet Ane Brnabić izrazito proruski, Korać kaže da nova Vlada Srbije, zapravo, nema nikakvu spoljnopolitičku orjentaciju. To je, smatra on, Vlada bez političkog profila od koje lično ništa ne očekuje,

Vlada Srbije djeluje kao prelazna, kao da je oročena na godinu, dvije

-Ja bih rekao ovako – ta Vlada ima jako mnogo nekompetentnih ljudi od kojih apsolutno ništa ne očekujem. To je Vlada od koje se ne očekuje neki veliki rad, djeluje kao neka prelazna, kao da je oročena na godinu, dvije dana”, ocjenjuje Korać.

Gost DRV ne pridaje poreviše značaja ni činjenici da je prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova postao Ivica Dačić, jer predsjednika SPS vidi kao političara spremnog da se prilagodi svim okolnostima i potpiše sve što njega i njegovu partiju ostavlja u vlasti.

Dodaje da očekuje da će se Aleksandar Vučić naći pod ogromnim pritiskom zbog dvije stvari, a to su konflikt između Srbije i Kosova, na koji Amerikanci reaguju i uvođenje sankcija Rusiji.

„Srbija do guše upletena u unutrašnja pitanja CG“

Korać je naglasio i da je Srbija do guše upletena u unutrašnja pitanja Crne Gore, te da Zapad to ne vidi ili, barem poneko, ne želi da vidi.

-Zapad možda misli da nije dovršeno prekompovanje regiona i da će biti dovršeno tek kada se namire Srbija, Hrvatska i Albanija. To je rekao poslanik (Đukanović) i jedan od sitnih glasnogovornika Vučića. A namiriti se znači da Srbija otcijepi sjeverni dio Kosova, da se ostatak pripoji Albaniji, da Crna Gora ostane država formalno, suštinski ne, i da se prekomponuje BiH, da jedan dio ode Hrvatskoj, drugi Srbiji, a da nesrećni Bošnjaci ostanu „u vazduhu“. Dakle, to je zastrašujući scenario, ali ja ne vidim da je neko energično protiv toga i da upozorava“, istakao je Korać.

On prijateljstvo Vučića i Rame naziva „šaradom“, a Otvoreni Balkan „fantazmagorijom“ ukazujući da se u tom projektu računa i sa Kosovom, kojem Beograd ne priznaje ni registarske tablice, a kamo li ravnopravan status.

Zapad je, kaže Korać, nekonzistentan, nema politiku prema Zapadnom Balkanu, a onda kao da sebi kaže:

-Pa ako oni ne mogu da se dogovore oko te granice, neka sve to podijele pa će to sve da se smiri. Nema govora da nešto može da se dijeli, a da nema ljudskih žrtava”, kategoričan je Korać.

Abazović ima želju da vodi sve

Velika greška Crne Gore je, prema riječima Koraća, to što nije bila proaktivna. Smatra da je crnogorska diplomatija morala da obilazi važne adrese i upoznaje ih sa stvarnim stanjem u državi. Na opasku da je sada na čelu crnogorskog MVP Dritan Abazović, upravo čovjek koji je sa svojom GP URA otvorio širom vrata državnih institucija za ulazak antizapadnih snaga, Korać kaže da Abazović ima želju da vodi sve.

“Smjena Raška Konjevića i Ranka Krivokapića jeste možda i zbog tog dodatnog motiva, da on bude i ministar spoljnih poslova. Vi imate premijera pale Vlade koji smjenjuje ministre, potpuno bez ikakvog uporišta u Zakonu.“, zaključio je Korać uz opasku da je veliko pitanje šta će Abazović napraviti dok je još na čelu Vlade.

(Antena M, Foto: mc.rs)