Skip to main content

Korać: Neće biti promjene američke politike u regionu i svijetu

Jugoslavija 18. нов 2022.
3 min čitanja

Krah Trampove kampanje na izborima u SAD, personalne političke i ideološke, reflektovao se na djelovanje Republikanske stranke, i mnogi sada tamo smatraju da on treba da ode, ocijenio je predsjednik Crnogorskog helsinškog odbora za ljudska prava i nekadašnji šef diplomatije Miodrag Vlahović opisujući događaje u Americi na međuizborima, čiji rezultati još nijesu zvanično objavljeni.

Republikanci su, naglašava, odnijeli pirovu pobjedu a Tampovi republikanci doživjeli krah, i to je zajednički imenitelj mnogih američkih i evropskih analiza onoga što se dešavalo u izborima na pola mandata.

“U želji da dominira Republikanskom strankom kako bi ponovo bio presjednik, Donald Tramp je na sve moguće načine, korektne i nekorektne, podržavao one kandidate koji slijede njegov narativ o posljednjim predsjedničkim izborima: da su oni pokradeni i da je Bajden nelegitiman predsjednik, uz propratne teorije zavjere i populističke interpretacije onoga što se dešava”, objašnjava Vlahović.

Dodaje da je ta vrsta projekcije doživjela poraz, jer blaga većina u Predstavničkom domu ne znači mnogo republikancima u datim uslovima.

“Ta razlika znači potrebu saradnje, dok je Nensi Pelosi najavila da se neće više kandidovati za vođu demokrata u Predstavničkom domu, ali da će ostati u Kongresu. Što se tiče Senata, tu je već obezbijeđena premoć Demokrata”, ističe Vlahović.

Neće biti promjene američke politike u regionu i svijetu

Demokrate imaju eventualno 51 mjesto u Senatu, što bi dosta značilo jer je jedan senator dovoljan za opstrukciju Bajdenovog političkog programa za zdravstvo, ocijenio je psiholog Žarko Korać.

Dodao je da ovo neće značiti promjenu američke politike u svijetu i regionu, te da postoji mogućnost da se republikanci počnu svetiti Bajdenu.

“Otvaranjem raznih afera, i pravih i pseudo, moguće je da američka domaća politika bude teža i komplikovanija”, kazao je Korać.

Ističe da Bajden jeste otvorio neke teme, kao što je ilegalna imigracija i neravnomjerno finansiranje NATO-a od članica.

“Razočaran sam američkom politikom u regionu. Mislim da Evropa nije u fokusu. Rat u Ukrajini zapravo Ameriku naterao da se bavi Evropom, na jedan vrlo specifičan način, da je okrenuta Aziji, Kini, a u pretenzijama Kine, ne radi se samo o ekonomskom već o vojnom i političkom uticaju”, kazao je Korać.

Mišljenja je da je rat u Ukrajini više je pogodio Evropu nego Ameriku.

“Nemačka politika, već neko vreme je bila politika pokušaja uključenja Rusije u evropske integracije. Ta politika je, po mom mišljenju u redu, ali je propala”, ocijenio je.

Amerika vidi ovo kao slabljenje Rusije i njen odlazak sa svjetske političke scene, pa i ekonomske.

“Rusija, iako ruski i sprski i mediji to ne objavljuju, ulazi u recesiju. Oni su živeli od gasa i nafte, Evropa ima gas a naftu prodaju u manjim količinama i po mnogo nižim cenama. Kod nas se prikazuje kao da Rusiji niko ništa ne može, to je primitivan i netačan narativ”, objašnjava Korać.

Kalezić: Bajden će se više okrenuti spoljnoj politici nakon među izbora

Izbori u Americi su pokazali da je njihova demokratija itekako vitalna i živa, iako su neke najave uoči izbora bile pesimistične, ocijenio je viši saradnik na Istorijskom institutu Danilo Kalezić.

“Da se desio ‘crveni talas’, to je ustvari Trampov talas, mi već sada imali legitimizovanje dva narativa. Prvi, u vezi ukradenih izbora, i drugi, o upadu u Kongres, što oni ne doživljavaju kao državni udar”, kazao je Kalezić.

Mi bismo, kako ističe, već danas govorili o ozbiljnoj destabilizaciji američke demokratije, da se, na sreću, nije pokazalo se da je američka demokratija i dalje u onim okvirima kako su je zamislili očevi demokratije i ljudi koji su nadograđivali.

“Neka logika unutrašnje i spoljašnje američke politike je takva da se predsjednik nakon međuizbora počne više baviti spoljašnjom politikom jer ima manji unutrašnji pritisak. Mislim da će spoljna politika biti dominatna, ali da će ta agenda biti lakše realizovana jer je skinuta velika hipoteka sa predsjednika Bajdena, a to je ono što upravo nosi bivši predsjednik Tramp”, ocijenio je Kalezić.

Smatra da je tema abortusa natjerala neke republikance da ostanu kući ili čak da glasaju za demokrate.

(Portal Analitika, Foto: mc.rs)