Skip to main content

Konzervativni Kanzas referendumom sačuvao pravo na abortus

Planeta 04. авг 2022.
4 min čitanja

"Pobeda pokazala da glasači čak i u državama naklonjenim konzervativcima zaziru od novih ograničenja abortusa"

Glasači u Kanzasu ubedljivo su na referendumu odbacili predlog o ukidanju zaštite prava na abortus, u prvom testu javnog mnjenja na glasanju pošto je Vrhovni sud SAD na federalnom nivou ukinuo zaštitu tog prava.

Velika pobeda pokreta za prava na abortus u jednoj od konzervativnijih američkih država mogla bi da bude nagoveštaj kako će se glasači i u drugim saveznim državama izjašnjavati po tom pitanju, pišu svetski mediji.

Velika izlaznost

Aktivisti i pristalice prava na abortus proslavile su pobedu na glasanju u konzervativnoj saveznoj državi kojom je onemogućen pokušaj da se uvede stroga zabrana te procedure, ističe Tajms (The Times).

Projekcije sugerišu da je oko 60 odsto izašlih na referendum u utorak, 2. avgusta, podržalo ustavno pravo u toj saveznoj državi da žene imaju pristup abortusu.

Glasači su se izjašnjavali o amandmanu na ustav Kanzasa, na predlog zakonodavnog tela te savezne države u kojem dominiraju republikanci, da se ukine ustavno pravo na abortus i regulisanje tog pitanja prepusti političarima.

Državni sekretar Kanzasa Skot Švab (Scott Schwab) rekao je da je izlaznost na referendum bila čak 50 odsto.

Uprkos relativno strogim zakonima, kako piše londonski Tajms, Kanzas se smatra sigurnim utočištem za abortus na američkom Srednjem zapadu kao jedna od retkih država u regionu u kojoj je ta procedura i dalje legalna.

Prvi test posle poništavanja Rou protiv Vejda

Kampanja za pravo na abortus ubedljivo je pobedila u prvom testu javnog mnjenja na izborima posle presude Vrhovnog suda u junu o poništavanju Rou protiv Vejda (Roe vs Wade), čime je ukinuta federalna zaštita prava na abortus, ukazuje Fajnenšl tajms (The Financial Times).

Rezultat referenduma je usledio posle ogorčene kampanje koja je privukla pažnju širom zemlje, a usledila je ubrzo pošto je odlukom Vrhovnog suda državama prepušteno da regulišu abortus.

Analitičari kažu da je pobeda pokreta za prava na abortus u konzervativnoj državi, koja nije glasala za demokratskog predsedničkog kandidata od 1964. godine, sugerisala da bi reakcija javnosti na odluku Vrhovnog suda mogla biti snažnija nego što se očekivalo.

Predloženi amandman, koji je odbijen na referendumu, poništio bi presudu Vrhovnog suda Kanzasa iz 2019. kojom je utvrđeno da žene imaju pravo da odlučuju o svojim telima, uključujući da li će prekinuti trudnoću.

Amandman su predložili konzervativni poslanici i crkvene grupe koje su htele da izmene ustav te savezne države kako bi se omogućilo zakonodavnom telu da donese zakone o ograničavanju pristupa abortusu.

Grupe za prava na abortus saopštile su da je Kanzas bio prvi u nizu političkih bojnih polja i da je pobeda pokazala da glasači čak i u državama naklonjenim konzervativcima zaziru od novih ograničenja abortusa, navodi Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Predsednik Džo Bajden (Joe Biden) u saopštenju je rekao da je glasanje jasno pokazalo da se „većina Amerikanaca slaže da žene treba da imaju pristup abortusu i da treba da imaju pravo da donose sopstvene odluke o zdravstvenoj zaštiti“.

S druge strane, kako piše list, poraz je uznemirujući za neke konzervativce koji su tvrdili da su birači fokusirani na pitanja poput ekonomije i cene goriva, a ne na abortus.

Uoči glasanja politički posmatrači verovali su da predloženi amandman ima povoljne izglede, mada su ankete prošlog meseca pokazale da je trka tesna. Ipak, konačni rezultat nije to bio pošto su protivnici amandmana pobedili neočekivano velikom razlikom.

Referendum je planiran mesecima pre odluke Vrhovnog suda od 24. juna da Ustav SAD ne štiti pravo na abortus, ukazuje Volstrit džurnal, ističući da se dinamika u Kanzasu promenila posle te presude i ta država je došla u fokus na nacionalnom nivou.

Velika pobeda

Rezultat referenduma u Kanzasu je velika pobeda pokreta za prava na abortus u jednoj od konzervativnih američkih država, ocenjuje Njujork tajms (The New York Times).

Ishod referenduma je dosad najopipljivija demonstracija političke reakcije protiv odluke Vrhovnog suda SAD da poništi Rou protiv Vejda, ističe list, dodajući da je ubedljiva razlika – 59 naspram 41 odsto na oko 95 odsto prebrojanih glasova – iznenađujuća.

Referendum koji su pomno pratile obe strane debate o abortusu dobio je na dodatnom značaju zbog lokacije Kanzasa, koji je blizu država u kojima je abortus već zabranjen u skoro svim slučajevima pa je postao utočište pristupa abortusu u regionu, ukazuje list, dodajući da je na oglašavanje utrošeno više od 12 miliona dolara, ravnomerno podeljeno između dva tabora.

U Kanzasu republikanci po brojnosti daleko nadmašuju demokrate i aktivisti za pravo na abortus, kako navodi Njujork tajms, eksplicitno su se obraćali nezavisnim biračima i glasačima desnog centra.

Abortus je sada legalan u Kanzasu do 22 nedelje trudnoće. Da je amandman prošao, pitanje nije bilo da li će republikanci pokušati da iskoriste svoju većinu u skupštini Kanzasa da bi uveli ograničenja na abortus, već koliko bi daleko išli u tome, piše list, navodeći da su mnogi stanovnici te države koji podržavaju prava na abortus rekli da se plaše da će potpuna ili skoro potpuna zabrana abortusa biti doneta u roku od nekoliko meseci.

Nagoveštaj glasanja u drugim državama

Budući da je referendum u Kanzasu bio prva vrsta takve borbe posle poništavanja Rou protiv Vejda, obe strane debate su ga smatrali lučonošom da li će izlazak na birališta pomoći u zaštiti ili okončanju prava na abortus širom zemlje, piše Vašington post (The Washington Post).

Na sjednici Predstavničkog doma američkog Kongresa 19. jula, usvojen je nacrt zakona kojim se štite istopolni i međurasni brakovi.

Stavljanje predloga o abortusu direktno pred birače relativno je nova politička bitka, tako da niko nije siguran kakav će biti rezultat, ocenjuje list i ukazuje da istraživanja javnog mnjenja na nacionalnom nivou pokazuju da većina Amerikanaca želi zaštitu prava na abortus i misli da potpune zabrane idu predaleko.

Ove godine nekoliko država planira glasanje o pravu na abortus – u Vermutu i Kaliforniju da se ona zaštite, a u Kentakiju da se ukinu.

S druge strane, Amerikanci koji podržavaju pravo na abortus kažu da su manje motivisani da glasaju na novembarskim izborima za kongres SAD.

Izjašnjavanje u Kanzasu je, kako navodi Vašington post, takođe posmatrano kao znak da će to pitanje podstaći glasače na izborima za Kongres u novembru, povećavajući šanse demokrata koje su dobile dobre vesti na ovom frontu.

(Radio Slobodna Evropa, foto:Flickr)