Skip to main content

Kontroverznom beogradskom profesoru istorije zabranjen ulazak u BiH

Jugoslavija 13. mar 2022.
< 1 min čitanja

Pripadnici Granične policije BiH jučer su zabranili ulazak u Bosnu i Hercegovinu Milošu Koviću, beogradskom historičaru i profesoru s kontroverznim stavovima u vezi s Bosnom i Hercegovinom i entitetom RS.

Koviću, inače profesoru na Odjeljenju za historiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, je zabranjen ulazak na GP Vardište uz obrazloženje da predstavlja prijetnju po sigurnost BiH.

Miloš Ković je poznat kao profesor koji se otvoreno zalaže za “oslobođenje i ujedinjenje srpskog naroda” jer smatra da su Srbi “okruženi neprijateljima”. Time očito propagira širenje nacionalne mržnje i netrpeljivosti među narodima u BIH. Također se zalaže za jačanje ruskog i kineskog utjecaja na Balkanu, ali i šire, te promoviše antizapadnu i antiNATO retoriku.

Univerzitetski beogradski profesor smatra da je objektivnu nauku zamijenila, kako je on naziva, “NATO propaganda.”

Zbog ovakvih skandaloznih stavova, jasno je, da Ković ne može doprinijeti ničemu dobrom u Bosni i Hercegovini i da svoje stavove treba ostaviti za negdje drugo pa se u tom argumentu može tražiti razlog zbog kojeg mu je onemogućen ulazak u našu zemlju.

Treba istaći da je odbrana osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića na klupi za svjedoke imala Miloša Kovića koji je pokušavao osporiti navode vještaka i svjedoka optužbe o historijskom kontekstu rata u BiH.

Inače, protiv profesora Kovića prije dvije godine četvero njegovih kolega profesora su podnijeli tužbu zbog povrede časti i ugleda i svako od njih protiv njega vodi dva postupka, parnični i krivični, tako se vodi ukupno osam postupaka.

Ković već 13 godina radi kao gostujući profesor na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, a posljednji put u BiH je boravio na Svetosavskoj akademiji u Prijedoru, potom je držao javne tribine u Banjoj Luci studentima Fakulteta političkih nauka, te u Brčkom.

(Klix.ba, Foto: Flickr)