Skip to main content

Kongresmenke predložile zakon za kažnjavanje podrivanja Daytonskog sporazuma

Planeta 26. jul 2022.
2 min čitanja

Američke kongresmenke Ann Wagner i Susan Wild predstavile su prijedlog zakona kojim je, kroz sankcioniranje, previđena podrška Daytonskom mirovnom sporazumu.

Od ovog akta kongresmenke očekuju da pošalje jasan signal pred Opće izbore u Bosni i Hercegovini, koji će biti održani u oktobru.

Kongresmenka Wagner je navela da, propisujući sankcije, ovaj zakon jasno stavlja do znanja unutrašnjim i vanjskim akterima da će biti smatrani odgovornima za ugrožavanje mira i stabilnosti u BiH.

„Destabilizirajuće i antidemokratsko ponašanje nekih dužnosnika u Bosni i Hercegovini, kao i destruktivni utjecaj Rusije, prijete da potkopava naslijeđe liderstva Sjedinjenih Američkih Država u posredovanju u Daytonskom mirovnom sporazumu i podupiranju stabilnosti zemlje“, navedeno je na web stranici kongresmenke Wagner, koja je i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma.

Navela je da je nakon razgovora sa bosanskohercegovačkom zajednicom u Saint Louisu uvidjela značaj korištenja ovlasti za sankcije protiv ozbiljne destabilizacije BiH.

Kongresmenka Wild je poručila da je od ključne važnosti da Sjedinjene Države podrže napore naroda BiH da „zaštite svoj teško stečeni mir i izgrade demokraciju“.

Predloženi akt također poziva BiH da provede presude Evropskog suda za ljudska prava, koje zahtijevaju ukidanje etničke diskriminacije pri izboru u pojedine instance vlasti u BiH.

„Konstruktivan pristup može pomoći u stvaranju mogućnosti, uključenosti i stabilnosti u cijeloj regiji, i za generacije koje dolaze“, navela je Wild.

Američko Ministarstvo financija objavilo je 5. januara proširenu listu sankcija za djela korupcije, kojima je među ostalima obuhvaćen i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), vodeće političke partije u entitetu Republika Srpska.

„Destabilizirajuće koruptivne aktivnosti Milorada Dodika i pokušaji urušavanja Daytonskog mirovnog sporazuma, motivirani vlastitim interesom, ugrožavaju stabilnost Bosne i Hercegovine i cijele regije“, saopćio je tada podsekretar američkog ministra trezora za terorizam i financijske obavještajne službe Brian E. Nelson.

SAD je na listu sankcioniranih dodao i ministra zdravlja i socijalne zaštite entiteta Republika Srpska Alena Šeranića (SNSD) i predsjednika entiteta Federacija BiH Marinka Čavaru (HDZ BiH).

Oni su sankcionirani, između ostalog, jer nastoje promicati secesiju entiteta RS, tako što podrivaju ovlasti državnih institucija BiH, kao i zbog toga šti su slijedili etnonacionalističke i političke agende nauštrb demokratskih institucija i građana BiH.

(Slobodna Evropa, Foto: Pixabay)