Skip to main content

Koncert za park na Telepu, Đurićeva fotelja ostala prazna (VIDEO)

Građani 18. мар 2023.
2 min čitanja

"Naši zahtevi su jasni - da se poništi prodaja, da investitor dobvije novac nazad ili da se nađe nova zamenska površina"

„Za ovakve stvari se vredi boriti, deca su iza nas i njima treba nešto ostaviti. Jedino udruženi možemo da se izborimo da ovaj grad bude dostojan svojih građana“ poručeno je između ostalog danas na početku „Koncerta spasa“ koji je organizovala neformalna inicijativa građana Sačuvajmo zelene površine – Telep Novi Sad.

Pred binom je postavljena zelena fotelja s porukom „Rezervisano za gradonačelnika“, ali se gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić nije odazvao njihovom pozivu.

Aktivisti su mu prethodno, u četvrtak, uputili zvaničan poziv da se pojavi na koncertu kojim žele da skrenu pažnju na to da je u pitanju jedina preostala zelena površina pogodna za park u ovom delu grada, gde živi oko 40.000 građana.

Kako je poručila Tanja Lazarević, koja se predstavila kao građanka sa Telepa koja se godinama bori za ovaj park, oni neće odustati uprkos namerama gradskih vlasti da se tu grade dvanaestospratnice i osmospratnice.

„Hvala onima koji su nas u najkritičnijem momentu podstakli, dali vetar u leđa i rekli da ovo nije kraj iako je dve trećine ove parcele prodato. Svakako ćemo se do kraja boriti za ovu površinu, da bude jedan divni park, dostojan svih nas“, poručila je Lazarević.

Ovo nije samo borba za odbrani parka, ovo je bormba za normalan i dostojanstveni život u ovom gradu, poručio je Stevan Babić koordinator tima Kreni-promeni iz Novog Sada.

„Naši zahtevi su jasni – da se poništi prodaja, da investitor dobvije novac nazad ili da se nađe nova zamenska površina. Ako neko kaže da su ti zahtevi nemogući, laže„, dodao je.

Podršku ovom događaju dale su neformalne građanske inicijative sa Limana, Novog Naselja i drugih delova grada, zatim Šodroš survajver kamp i brojni aktivisti, među kojima i oni iz pokreta „Bravo!“.

Podsetimo, reč je o parceli kojoj je prethodnih godina u više navrata menjana namena, gde su građani peticijom 2018. godine izborili da se tu ne gradi Centar za vanredne situacije prikupili peticiju da tu ostane park, da bi na kraju na najvećem delu parcele bila omogućena izgradnja višespratnica.

Na koncertu, kojem je prisustvovalo par stotina Novosađana, među kojima gotovo polovina dece, nastupili su „Muzika srca“, „Marja Morevna“, „Pop out“ i „Kurvabanda“.

Dalibor Stupar, video Svetlana Paramentić