Skip to main content

Koncert Nebojše Živkovića i Kamerata Novi Sad u Gradskoj koncertnoj dvorani

Kultura 21. feb 2022.
< 1 min čitanja

Gradski kamerni orkestar „Kamerata Novi Sad“ sa solistom Nebojšom Živkovićem (marimba), održaće koncert “Koridori” 28. februara od 20 sati, u Gradskoj koncertnoj dvorani u Novom Sadu, saopštila je danas Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“.

Na programu će biti dela Slavka Šuklara, Isidore Žebeljan, Huga Volfa, Franca Lista i Sergeja Prokofieva, kao i neke tradicionane melodije sa ovih prostora.

“Naš orkestar na najbolji način govori o suživotu i saradnji, o prožimanju različitih tradicija i kultura naroda koji vekovima žive na ovim prostorima. Ovo je prilika da čujete priču o našim, i putovanjima naših predaka, ali i o seobama koje se nikada ne završavaju”, rekao je Marko Miletić, umetnički rukovodilac orkestra.

Nebojša Živković je u očima kritike jedan od najautentičnijih i najekspresivnijih marimbista i perkusionista današnjice, sa ogromnim uticajem na perkusionističku scenu kao kompozitor i virtuoz.

Nastupao je širom sveta sa orkestrima poput Moskovske filharmonije, Minhenskog simfonijskog orkestra, Sanktpeterburške filharmonije, Štutgartske filharmonije, Radio orkestra Hanovera, Festivalskog orkestra Osake, orkestra Minesote i mnogih drugih.

Trenutno živi u Beču, gde i predaje na Konzervatorijumu kao profesor perkusija.

Gradski kamerni orkestar Kamerata Novi Sad beleži veliki broj nastupa sa renomiranom domaćim i stranim solistima, a neretko ostvaruje saradnje i sa umetnicima van sveta klasične muzike, poput Neleta Karajlića, Bajage, Ramba Amadeusa i Boža Vreća.

Koncert majstor orkestra je Robert Lakatoš koji važi za jednog od vodećih violinista svoje generacije. Od prošle sezone orkestar je i zvanično gradski kamerni orkestar i radi pod okriljem Kulturnog Centra Novog Sada.

(Autonomija)