Skip to main content

Konačno suđenje vođama Crvenih kmera

Planeta 21. nov 2011.
2 min čitanja

Pred sudom za ratne zločine u Pnom Penu danas je počelo suđenje trojici visokih zvaničnika Crvenih kmera koji se smatraju odgovornima za “polja smrti” u Kambodži, što je pojam nekih od najgorih zločina u 20. veku.

Sudija Nil Non otvorio je suđenje i pročitao imena trojice vođa Crvenih kmera koji danas imaju 80 i više godina.

Njih trojica optuženi su za zločine protiv čovečnosti, genocid, progon na verskoj osnovi, ubistva i mučenje, počinjene tokom vladavine Crvenih kmera od 1975. do 1979.

Procenjuje se da je 1,7 miliona ljudi umrlo kao posledica pogubljenja, izgladnjivanja, iscrpljenosti i nedostatka medicinske nege, kao rezultat radikalne politike zbog koje je cela Kambodža postala logor za prisilni rad jer je vlast pokušala da stvori poljoprivredno socijalističko društvo. Intelektualci i biznismeni su bili zatvarani, mučeni i često pogubljeni.

Rođaci žrtava u nedelju su palili tamjan nedaleko od staklenog memorijala punog lobanja u Pnom Penu, na mestu gde su Crveni kmeri sprovodili masovna pogubljenja.

Optuženi su 85-godišnji Nuon Čea, glavni ideolog Crvenih kmera i zamenik pokojnog Pola Pota, 80-godišnji Kieu Sampan, bivši šef države i 86-godišnji Ieng Sari, bivši ministar spoljnih poslova. Četvrta optužena, 79-godišnja Ieng Tirit, proglašena je prošle sedmice nesposobnom za suđenje jer boluje od Alćajmerove nolesti. Ona je žena Ienga Sarija i bila je na funkciji ministarke društvenih poslova.

Vrhovni vođa Crvenih kmera Pol Pot umro je 1998. u džungli u Kambodži kao zatvorenik sopstvenih saboraca, koji su po svrgavanju sa vlasti vodili gerilski rat koji je trajao do kraja 1990-ih godina.

Na sudu koji ima podršku UN, osnovanom 2006, do sada je održano samo jedno suđenje, na kojem je u julu na 35 godina osuđen Kaing Guek Eav, bivši zapovednik glavnog zatvora Crvenih kmera S-21. Taj slučaj smatra se jednostavnijim od suđenja trojici lidera, pošto se danas otvoreno suđenje odnosi na širi opseg zločina i jer je Kaing Guek Eav priznao krivicu. Trojica vođa Crvenih kmera tvrde da su nevini.

(Beta)