Skip to main content

KOMS: Poražava podatak da 85 odsto mladih u Srbiji ne veruje da može da utiče na promene u zemlji

Info 12. avg 2021.
< 1 min čitanja

Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) saopštila je danas da je “poražavajući” podatak to što 85 odsto mladih smatra da “ne može” da utiče na donošenje odluka u zemlji.

Prema Alternativnom izveštaju – istraživanju koje je sprovedeno od maja do jula, u kojem je ispitano 1.389 mladih od 15 do 30 godina, 47,8 odsto je reklo da ne bi izašlo na izbore, jer “trenutno nemaju za koga da glasaju”.

Samo 4,3 odsto mladih smatra da su izbori u Srbiji fer i samo 3,6 odsto mladih se izjasnilo da postoji političar kome veruju”, rekla je generalna sekretarka KOMS-a Miljana Pejić na predstavljanju Alternativnog izveštaja u Medija centru.

Takođe je rekla da mladi nemaju poverenja “ni u jednu instituciju” i da je najviše opalo poverenje u ministra omladine i sporta Vanju Udovičića – u odnosu na prethodnu godinu, opalo je sa 1,92 na 1,65.

Kada je reč o Kosovu, najviše mladih – 26,7 odsto, smatra da bi Srbija trebalo da nastavi da radi na povlačenju priznanja Kosova, a 18,7 ispitanika smatra da bi Srbija vojskom trebalo da povrati “punu vlast na Kosovu”.

Govoreći o načinu informisanja mladih, oni se najviše informišu putem društvenih mreža, dok je na poslednjem mestu informisanje putem televizije.

Pejić je istakla da samo 17,1 odsto ispitanika redovno prati politiku na lokalnom nivou, a najviše ih interesuju teme poput korupcije i kriminala i mere zaštite životne sredine.

Upitani o situaciji sa korona virusom u zemlji, “najviše” mladih smatra da je komunikacija države prema građanima bila “loša”, a samo manje od deset odsto je reklo da je komunikacija bila dobra.

“U maju, kada je rađeno istraživanje, više od pola ispitanika je reklo da se neće vakcinisati i 63 odsto njih je protiv obavezne vakcinacije”, dodala je Pejić.

(Beta)