Skip to main content

Komitet za zaštitu novinara: 2023. u svetu poginulo 99 medijskih radnika, dve trećine u Gazi

Planeta 15. феб 2024.
2 min čitanja

"Novinari u Gazi su svedoci na prvoj liniji fronta"

U svetu je prošle godine poginulo 99 novinara ili zaposlenih u medijima, od kojih ogromna većina, njih 72, u izraelskim napadima na Gazu, saopštio je danas Komitet za zaštitu novinara (CPJ).

To je jedan od najgorih rezultata u godišnjim bilansima te nevladine organizacije čije sedište je u Njujorku i koja već 40 godina izveštava o ubistvima, zatvaranjima, nasilju, cenzuri i pretnjama prema novinarima i medijskim radnicima.

U svom godišnjem izveštaju objavljenom danas CPJ je ukazao da je broj novinara ubijenih na svetu tokom 2023. godine porastao za 44 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Od 99 poginulih, ogromna većina (72) su bili palestinski novinari ubijeni u izraelskim napadima na Gazu, dok je, kontrasta radi, van tog konflikta tokom 2023. ubijeno 22 novinara u 18 zemalja, saopštio je CPJ.

„Novinari u Gazi su svedoci na prvoj liniji fronta“, rekla je šefica CPJ Džodi Ginzberg u izveštaju.

„Patnje palestinskih novinara u tom ratu će imati trajne efekte na novinarstvo, ne samo na palestinskim teritorijama već i dalje odatle. Svaki ubijeni novinar predstavlja napad na naše razumevanje sveta“, rekla je direktorka te nevladine organizacije koja je takođe zabeležila ubistvo tri libanska i dva izraelska novinara.

Prema CPJ do 7. februara ove godine 85 novinara i medijskih radnika ubijeno je od 7. oktobra 2023. godine, kada je napadom Hamasa na jug Izraela otpočeo rat. Od njegovog početka, u Gazi je poginulo 28.576 ljudi, prema podacima ministarstva zdravlja Hamasa.

CPJ se već 2023. zabrinuo zbog toga što se naslućivalo da su predstavnici medija postali meta izraelske vojske, sumnjajući da je desetak novinara ubijenih u Gazi ciljano namerno, što bi, kako je navedeno, moglo da predstavlja „ratni zločin“.

Van sukoba na Bliskom istoku Filipini i Somalija su zemlje gde je poginulo najviše novinara prošle godine, upozorio je CPJ, koji je istovremeno ukazao na značajno smanjenje broja novinara ubijenih u Meksiku i u Ukrajini.

Među poginulim u Ukrajini je video koordinator agencije Frans pres Arman Soldin (32) koji je ubijen tokom obavljanja svojih dužnosti 9. maja u tokom ruskih napada na grad Bahmut.

(Beta-AFP)