Skip to main content

Komisija za istragu upada u Kongres: Neredi bili pokušaj puča

Planeta 10. jun 2022.
2 min čitanja

"Demokratija je i dalje u opasnosti"

Komisija Predstavničkog doma koja istražuje pobunu i upad u američki Kongres 6. januara 2021, krivicu za te događaje odlučno je pripisala Donaldu Trampu, navodeći da se nije radilo o spontanim neredima već “pokušaju puča” i direktnom rezultatu pokušaja poraženog predsednika da poništi rezultat izbora 2020, prenosi Glas Amerike (VOA).

Uz emitovanje 12-minutnog video snimka nasilja, koji do sada nije javno prikazan, i iznenađujuća svedočenja najbližih Trampovih saradnika, komisija za 6. januar je uz brojne detalje iznela argument da su Trampove ponavljane laži o izbornoj prevari i javni pokušaj da zaustavi proglašenje pobede Džozefa Bajdena doveli do napada i ugrozili američku demokratiju.

“Demokratija je i dalje u opasnosti”, upozorio je predsedavajući komisije, demokratski kongresmen iz Misisipija Beni Tompson na pretresu koji je održan u 20.00, u udarnom televizijskom terminu.

Komisija je emitovala video snimak u kojem bivši sekretar za pravosuđe Bil Bar priča kako je rekao Trampu da su tvrdnje o nameštenim izborima obična glupost.

Na drugom snimku, ćerka bivšeg predsednika Ivanka Tramp svedočila je da poštuje Barovo mišljenje da nije bilo izborne krađe.

“Prihvatila sam to što je rekao”, rekla je Ivanka Tramp.

Na nekim od snimaka vide se lideri ekstremističkih organizacija “Čuvari zakletve” i “Ponosni momci” kako se pripremaju da upadnu u Kapitol da bi se borili za Trampa.

Na pretresu je uživo svedočila policajka Kerolajn Edvards, koja je pretrpela ozbiljne povrede dok se borila sa ruljom koja je pokušavala da prodre u Kongres.

“Predsednik Tramp je okupio nasilnu rulju”, izjavila je republikanka Liz Čejni, članica Predstavničkog doma iz Vajominga i potpredsednica komisije, koja je vodila veći deo pretresa.

“Kada predsednik ne preduzme korake neophodne da bi se sačuvala naša unija – ili još gore izazove ustavnu krizu – nalazimo se u trenutku maksimalne opasnosti po našu republiku”, rekla je ona.

U sali su se čuli glasni uzdasi iznenađenja kada je Čejni pročitala jedno svedočenje prema kojem je, kada je Trampu rečeno da rulja u Kapitolu skandira da potpredsednik Majk Pens “treba da visi”, Tramp odgovorio da su “možda u pravu” i da “on to zaslužuje”.

Tramp je bio ljut na Pensa zato što je, kao predsedavajući sednice u Kongresu, odbio njegovo naređenje da spreči potvrdu Bajdenove pobede.

Policajci koji su se borili protiv izgrednika tešili su jedni druge dok su sedeli na pretresu i ponovo proživljavali nasilje od 6. januara 2021.

Predsednik Džozef Bajden, koji u Los Anđelesu prisustvovao Samitu zemalja američkog kontinenta, rekao je da će mnogi gledaoci “prvi put videti brojne detalje o događajima 6. januara”.

Tramp, koji i dalje ne pokazuje žaljenje zbog tih događaja, ponovo je odbacio celu istragu i čak objavio na društvenim mrežama da je 6. januar predstavljao “najveći pokret” u istoriji SAD.

VOA navodi da naredne nedelje javni pretresi možda neće promeniti stavove u politički polarizovanoj Americi, ali je cilj istrage komisije da njeni podaci ostanu upisani kao javni zapis.

U konačnom izveštaju pružiće pregled najtežeg napada na Kapitol od kada su Britanci zapalili američki Kongres 1814. godine, u želji da se takav napad nikada ne ponovi.

(Beta, foto: Beta/AP)