Skip to main content

Komandant NATO u Evropi: Ruska agresija i terorističke grupe su nam najveće pretnje

Planeta 27. sep 2023.
2 min čitanja

"U cilju borbe protiv ove pretnje, članice su se obavezale da će nastaviti obuku i vežbe sa saveznicima i partnerima"

Vrhovni komandant savezničkih NATO snaga u Evropi američki general Kristofer Kavoli ocenio je u Skoplju da ruska agresija i terorističke grupe predstavljaju najjaču pretnju Alijansi.

„Reč je o istorijskim vremenima, a mi živimo u istorijskim vremenima. Ruska agresija i terorističke grupe predstavljaju najjaču pretnju Alijansi. U cilju borbe protiv ove pretnje, članice su se obavezale da će nastaviti obuku i vežbe sa saveznicima i partnerima“, rekao je Kavoli posle Konferencije načelnika generalštabova vojski država članica Američko-jadranske povelje (A-5).

Istakao je da od osnivanja pre 20 godina Američko-jadranska povelja podržava zemlje jugoistočne Evrope u sticanju članstva u NATO.

„Veze koje ovde stvaramo nastaviće se i u budućnosti i pomoći će nam da ojačamo rad ovog tela“, rekao je Kavoli, koji je komandant američke vojske u Evropi.

On je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa načelnikom Generalštaba Armije Severne Makedonije Vaskom Đurčinovskim.

Američki general je naglasio da se na današnjoj konferenciji sa zemljama učesnicama i zemljama posmatračima razgovaralo o važnim odbrambenim pitanjima, kao što su povećanje sajber bezbednosti, povećanje interoperabilnosti i učešće u međunarodnim misijama, operacijama i vežbama.

Zahvalio je svim zemljama članicama i zemljama posmatračima koje su učestvovale na, kako je rekao, još jednoj produktivnoj konferenciji SAD – Jadranska povelja.

Prema njegovim rečima, ovom godišnjom konferencijom nastavljen je uspešan dijalog i saradnja sa domaćinom događaja – Vojskom Republike Severne Makedonije i državama članicama Albanijom, BiH, Hrvatskom i Severnom Makedonijom, kao i sa zemljama posmatračima, Kosovom i Slovenijom.

„Sjedinjene Države podržavaju napore zemlje i reformske napore kako bi se ispunili kriterijumi NATO i još jednom potvrđujemo politiku otvorenih vrata“, rekao je Kavoli.

Đurčinovski je izrazio zahvalnost za učešće generala Kavolija na konferenciji na kojoj su, kako je naveo, razmenjene informacije i podaci o miru, bezbednosti, prosperitetu regiona i svim mogućim oblicima saradnje.

„U toku dana razmenili smo informacije i podatke kao učesnici Povelje, SAD, mi, i stalne članice Crna Gora, Hrvatska, Bosna i Hercegegovina i Albanija o miru, bezbednosit i prosperitetu u regionu i svim mogućim oblicima saradnje koje očekujemo u periodu koji predstoji“, rekao je on.

Đurčinovski je istakao da je juče imao bilateralni sastanak sa komandantom Kavolijem, na kojem smo, kako je rekao, „potvrdili našu posvećenost partnerstvu, saradnji u budućnosti, imajući u vidu činjenicu da su SAD bile, jesu i ostaće naš najvažniji strateški saveznik na svim poljima“.

„Razgovarali smo o mogućoj budućoj saradnji, produbljivanju i intenziviranju u predstojećem periodu“, rekao je načelnik Generalštaba Armije Severne Makedonije Vasko Đurčinovski.

(Beta, foto: Pixabay)