Skip to main content

Koalicija za slobodu medija: Pritisak na Jelenu Zorić mora prestati

Građani 26. jul 2022.
< 1 min čitanja

Bivša državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović, koja je optužena za zloupotrebu službenog položaja, u jučerašnjem gostovanju na Hepi televiziji iskoristila je priliku da iznese niz netačnih informacija o novinarki BIRN-a i nedeljnika Vreme Jeleni Zorić i uputi joj pretnje spominjući njenog brata, saopštila je danas Koalicija za slobodu medija.

„Nastup Dijane Hrkalović nastavak je vršenja pritiska na Jelenu Zorić. Naime, nakon gostovanja na NewsMax Adria pre nekoliko dana, Zorić se našla i na meti predstvanika opozicije, koji su joj zamerili ‘da se prodala’ jer je izjavila da u aferi Jovanjica ‘nema Andreja Vučića'“, ocenili su članovi Koalicije u zajedničkom saopštenju za javnost.

Kako se navodi, Koalicija poslednji nastup Dijane Hrkalović vidi kao pokušaj da neistinom diskredituje višestruko nagrađivanu novinarku, a spominjanje članova njene porodice može biti samo u cilju pretnji i zastrašivanja.

Podsetili su da je Hrkalović i svojim ranijim gostovanjima u prorežimskim medijima koristila priliku da etiketira nezavisne medije i novinare, pa su se na njenoj meti već našli N1, Nova, Danas i Vukašin Obradović.

Koalicija je najoštrije osudila perfidne pretnje upućene Jeleni Zorić kao i etiketiranje novinara od strane Dijane Hrkalović i ocenila da ovakvi nastupi mogu samo dodatno ugroziti bezbednost nezavisnih novinara, protiv kojih se godinama unazad vodi kampanja od strane vlasti i njima naklonjenih medija.

„Pozivamo sve političke aktere da prestanu da vrše pritisak na medije i novinare, a policiju da ih zaštiti, kako bi mogli profesionalno i bez strah da obavljaju svoj posao“, navodi se u saopštenju.

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medij, Asocijacija onlajn medija, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i „Slavko Ćuruvija“ Fondacija.

(Autonomija)