Skip to main content

Koalicija: Poslednje verzije predloga zakona o medijima značajno odstupaju od Medijske strategije

Info 29. авг 2023.
2 min čitanja

"Omogućava se nastavak finansiranja medija koji učestalo krše Kodeks novinara Srbije, promovišu nasilje i koriste govor mržnje"

Koalicija za slobodu medija koju čini više nevladinih organizacija (NVO) ocenila je danas da poslednje verzije predloga Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima značajno odstupaju od Medijske strategije.

Te verzije, kako se navodi u zajedničkom saopštenju koje je prosledila Slavko Ćuruvija Fondacija, obesmišljavaju ključne mere oko kojih su se 2020. godine usaglasila udruženja medija, novinara i Vlada Srbije.

Rešenjima koja nudi Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, dodaje se u saopštenju, omogućava se nastavak finansiranja medija koji učestalo krše Kodeks novinara Srbije, promovišu nasilje i koriste govor mržnje usmeren na neistomišljenike vlasti.

Koalicija za slobodu medija navodi da predstavnici Vlade Srbije u radoj grupi za izradu zakona u poslednjem momentu pred javnu raspravu obesmišljavaju to zakonsko rešenje uvođenjem mogućnosti da praktično svaki mediji može da osnuje sopstveno samoregulatorno telo i izdaje potvrde o poštovanju kodeksa za potrebe konkursa za sufinansiranje.

Tekstom predloga Zakona o elektronskim medijima, a suprotno ciljevima Medijske strategije kao dokumenta koji definiše politiku Vlade u oblasti medija kako tvrde iz Koalicije, odustaje se od izbora novog saziva Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

„Pored toga što postojeći članovi Saveta ne ispunjavaju uslove za članstvo u tom telu kako ih definiše novi predlog Zakona, brojni domaći i međunarodni izveštaji već godinama označavaju Savet REM kao kritičnu tačku u selektivnoj i neefikasnoj medijskoj regulaciji“, dodaje se u saopštenju.

Koalicija navodi i da Vlada Srbije insistira na očuvanju REM-a u sistemu državne uprave, suprotno praksi koja je primenjena kada su u pitanju Poverenik za informacije od javnog značaja ili Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, kao i da odbija da usvoji obavezu da Savet REM-a donese kodes rada članova tog tela.

Predlogom novog Zakona, kako su dodali, onemogućena je građanska i sudska kontrola rada REM-a, a organizacijama koje upućuju prijave zbog ponašanja pružalaca medijskih usluga uskraćuje pravo da zaštite javni interes u oblasti informisanja.

„Konačno, u oba zakona Vlada je u poslednjem trenutku unela istovetan član koji omogućava povratak države u vlasništvo nad medijima i naknadno legalizuje trenutno vlasništvo Telekoma Srbija u medijima, koje je u suprotnosti sa važećim zakonima. Na ovaj način Vlada poništava dosadašnju medijsku reformu i donosi rešenja suprotna Medijskoj strategiji koja nalaže okončanje privatizacije medija“, navodi se u saopštenju.

Koalicija za slobodu medija ocenila je da ne postoje uslovi za ispunjenje Medijske strategije niti uslovi za neophodne reforme u medijskom sistemu ukoliko Vlada ostane pri svojim zakonskim predlozima.

„Takođe, ukoliko javna rasprava o medijskim zakonima počne bez navedenih ključnih odredbi, Koalicija neće moći da podrži ovakve predloge i kroz javno zagovaranje će tražiti podršku za svoje stavove“, piše u saopštenju.

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

(Beta)