Skip to main content

Koalicija: Ministarstvo kulture i informisanja da obustavi tajnu misiju

Građani 30. mar 2017.
< 1 min čitanja

Koalicija novinarskih i medijskih organizacija najoštrije je osudila netransparentnost rada Ministarstva kulture i informisanja, koje je optužila da koristi turbulentne političke i društvene okolnosti, da “na brzinu i u potaji, bez konsultacija sa stručnom javnošću, priprema donošenje novih i izmenu postojećih medijskih zakona, kao i novu medijsku strategiju”.

“Zahtevamo da Ministarstvo odmah zaustavi svoju tajnu misiju i otvori dijalog sa reprezentativnim novinarskim i medijskim organizacijama”, poručili su u zajedničkom saopštenju Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Poslovno udruženje Lokal pres.
Članice koalicije upozoravaju da je takvo ovakvo ophođenje Ministarstva ozbiljan korak unazad, s obzirom da je u ranijem periodu pripremu medijske legislative pratila široka javna rasprava u koju su bili uključeni svi važni akteri.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja pozvala je resornog ministra Vladana Vukosavljevića i državnog sekretara Nina Brajovića da javno objasne ko je i na osnovu kojih kriterijuma izabrao ljude koji rade na izradi zakonskih akata i medijske strategije, te koga su oni zastupali.

“Takođe, važno je da javnost zna da li je cilj novih akata da se medijska reforma zaustavi i ponovo ozakoni državno vlasništvo u medijima i politički uticaj na njih”, ukazuje se u saopštenju.

Dodaje se da Ministarstvo takođe treba javno da saopšti šta je plan za Tanjug, i da li Ministarstvo samo sprovodi političku odluku da ovu medijsku kuću koja dugo već protivzakonito radi i posluje, sačuva po svaku cenu, i da li će se o ovom pitanju otvoriti neka javna rasprava.

(Autonomija)