Skip to main content

Koalicija i Safejournalists mreža: Hitno procesuirati autore opasnih pretnji novinarima Danasa

Info 06. нов 2022.
2 min čitanja

Koalicija za slobodu medija i Safejournalists mreža zahtevali su večeras od nadležnih organa Republike Srbije da pod hitno preduzmu akciju i otkriju ko je uputio pretnje listu Danas i novinarima.

“Organi gonjenja Republike Srbije su do sada mnogo puta dokazali da su u stanju da promptno pronađu osobe koje upućuju pretnje smrću. To su najčešće dokazivali kada pretnje stižu predstavnicima vlasti. Insistiramo da veoma opasna praksa nekažnjavanja napadača na novinare i medijske radnike bude okončana i da zakoni važe jednako za sve. Nekažnjavanje ovakvih pretnji podstiče počinioce da ih i realizuju”, upozrili su u saopštenju za javnost.

Dodali su da ton pretećeg imejla koji je upućen na službenu adresu glavnog urednika Danasa nije pojedinačna impulsivna akcija, već izuzetno opasna promišljena aktivnost koja se fokusira na imena novinara i redakcije.

“Izražavamo punu solidarnost sa redakcijom lista Danas i novinarima kojima se preti da će doživeti istu sudbinu kao redakcija francuskog satiričnog lista ‘Šarli Ebdo’, čije su novinare i zaposlene, kao i dvojicu policajaca – u napadu na redakciju 2015. godine – pobili islamski fundamentalisti”, piše u saopštenju.

Naveli su da opravdano strahuju da je reč o veoma ozbiljnoj nameri da se organizuje teroristički čin i da redakcija i novinari budu mete napada.

“Sve ovo je logična posledica atmosfere nasilja koja se sistemski stvara, kao i širenja militantne nacionalšovinističe atmosfere koju produkuje režim i društvena ‘elita’”, ocenjuje se u saopštenju.

Pozvali su javnost da se solidariše sa redakcijom lista Danas i napadnutim novinarima i dodali da će sa ovim pretnjama upoznati i međunarodnu javnost.

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

Safejournalists mrežu čine Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, NUNS i Sindikat medija Crne Gore.

(Autonomija)