Skip to main content

Ko je otkazao sednicu Skupštine Vojvodine?

Izdvajamo 12. sep 2011.
2 min čitanja

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izjavio je da on nije otkazao današnju sednicu vojvođanskog parlamenta na kojoj je trebalo da se raspravlja o amandmanima na Predlog zakona o javnoj svojini, već da nije održana zbog tehničkih propusta.

On je novinarima rekao da će zato tražiti odgovornost sekretara Skupštine Vojvodine Milorada Gašića.

Podsetimo, sednica je bila zakazana na predlog Vlade Vojvodine koja je ranije utvrdila predlog pet amandmana na Predlog zakona o svojini i koji su posle rasprave u Skupštini Vojvodine trebalo da budu upućeni Skupštini Srbije.

A, prema saznanjima portala autnomija.info, Vlada Vojvodine nije ni povukla amandmane zbog kojih je i sednica bila zakazana. Stoga nisu jasni ni razlozi neodržavanja skupštinske rasprave.

Telefonski pozivi poslanicima

Ranije danas lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je da mu nije poznato da li je sednica otkazana ili ne. On je, međutim, u izjavi novinarima istakao da je kasno sinoć svim pokrajinski poslanicima u telefonskom razgovoru sugerisano da danas ne dođu u Skupštinu Vojvodine.

„Neko se drznuo da sebi uzme za pravo da sve poslanike sinoć između osam i deset izvrti telefonom i da im kaže da danas ne dođu na sednicu. Ko je bio taj i  na bazi čega je sebi prisvojio takvo ovlašćenje? Ko je takav nalog dao? To treba da se sazna, jer se ovde ne radi o sednici, već o funkcionisanju vojvođanskog parlamenta – upozorio je lider SVM-a, inače i potpredsednik Vlade Vojvodine.
On je dodao i da takav tretman parlamenta APV nije doživeo od kada se bavi politikom.

– Ovako nešto ne sme da se desi. Verovatno je ozbiljan ralog iza ovoga, ali bi to neko morao da kaže. Mada, mislim da poslanici nisu maloumni, već odgovorni ljudi i da se sve moglo rešiti drugačije – kazao je Pastor, dodavši da su juče svi poslanici Mađarske koalicije ipak došli u parlament, ali da tamo nije bilo drugih poslanika.
Pokrajinska vlada je inače amandmanima tražila pravo svojine nad svim onim što je izgrađeno iz budžeta Vojvodine, uključujući i kanalsku mrežu na teritoriji pokrajine, kao i objekte železničke infrastrukture od regionalnog i lokalnog značaja.

Takođe, i puteve drugog reda koji povezuju dva ili više okruga na teritoriji Vojvodine, te pravo svojine i nad objektima na teritoriji bivših jugoslovenskih republika koji su bili u društvenoj svojini, a na kojima je kao nosilac prava raspolaganja bila upisana Vojvodina, odnosno javna preduzeća ili ustanove čiji je osnivač pokrajina.

Pored ostalog, u amandmanima Vlade APV tražio se i prenos udela i akcije Novosadskog sajma i drugih preduzeća u javnu svojinu Vojvodine.

Inače, u najvećoj meri ovi zahtevi zapravo su zasnovani na važećim rešenjima Zakon o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine.

(Autonomija)