Skip to main content

Knaus: Kosovo neće biti na dnevnom redu Savjeta Evrope 17. maja, pismo stiglo kasno

Autonomija 16. мај 2024.
4 min čitanja

"Zemlje mogu reći da će ignorisati Parlamentarnu skupštinu, ali onda to postaje kriza za Savjet Evrope, ne samo za Kosovo"

Gerald Knaus iz Evropske inicijative za stabilnost izjavio je da ne očekuje da će Kosovo 17. maja biti na dnevnom redu Komiteta ministara Savjeta Evrope na kojem bi se moglo glasati o prijemu u tu organizaciju, iako je pokrenulo incijativu za Zajednicu opština sa srpskom većinom.

Kosovo je u četvrtak saopštilo da je obavijestilo Savjet Evrope da priprema nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, koji će biti upućen na razmatranje Ustavnom sudu.

„Mislim da je pismo stiglo malo kasno“, kaže u intervjuu za RSE Knaus, koji je pomno pratio put Kosova prema Savjetu Evrope.

Ipak, on ocjenjuje da bi zemlje članice trebalo da kažu da podržavaju inicijativu Kosova i da bi trebalo da pozovu da se uskoro održi vanredni sastanak Komiteta ministara, najvjerovatnije za nekoliko sedmica.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope izglasala je 16. aprila prijem Kosova, a konačna odluka proslijeđena je Komitetu ministara.

U međuvremenu, neke zemlje poput Njemačke i Francuske zatražile su od Kosova da preduzme konkretne korake prema uspostavljanju Zajednice, kako bi uvjerile skeptične vlade da glasaju za njegovo članstvo u Savjetu Evrope.

Vlada Kosova je isprva odbacila taj uslov.

RSE: Kosovo priprema nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom koji će biti podnijet Ustavnom sudu na razmatranje. Da li taj korak predstavlja prekretnicu?

Gerald Knaus: To bi moglo da bude prekretnica. Da razjasnim nešto o položaju Kosova i evropskih demokratija. Kosovo se u pismu, koje su njegove tri institucije – predsednica, premijer i predsednik parlamenta – uputile Savjetu Evrope, obvezalo da će preduzeti korake i da će to učiniti što je prije moguće. Ali u pismu se ne navodi da ta Zajednica mora biti takva da zadovolji (predsjednika Srbije Aleksandra) Vučića, jer nema Zajednice koju će se njemu sviđati .

Dakle, slanjem Ustavnom sudu nacrta koji su izradila dva najuglednija instituta u Evropi – Evropski institut za mir i organizacija Friedrich Ebert Stiftung, Kosovo ispunjava svoju obvezu. Zatim, na opštinama sa srpskom većinom je da kažu da žele da stvore tu zajednicu. Ako ne žele da je stvore, ne može im se nametnuti ali Kosovo je ispunilo obvezu.

Komitet ministara Savjeta Evrope tada mora da reaguje na veoma jasnu presudu Parlamentarne skupštine, gde su parlamentarci 46 zemalja rekli da bi Kosovo trebalo da bude primljeno.

RSE: Kakve su šanse da Njemačka i Francuska budu uvjerene u to?

Knaus: Demokratija i diplomatija su stvar argumenata. Kosovu su potrebni jaki argumenti i ima ih. Ima onih koji kažu da Srbija treba da ima pravo veta. Ima onih koji se kriju iza zahtjeva za Zajednicu. Ima i onih koji su pratili Vučićevu posjetu Parizu, gdje je rekao da će od predsjednika (Francuske Emanuela) Makrona tražiti da ne dopusti ulazak Kosova u Savjet Evrope, obećao kupovinu 12 borbenih aviona, da će potpisati ugovor s francuskim privrednicima.

Mislim da uspjeh takve demokratije nije u interesu Evrope.

Ne vjerujem da srpski predsjednik može tako lako da manipuliše Francuskom, ponosnom demokratijom koja je naprila Savjet Evrope kako bi zaštitila ljudska prava i i vrijednosti.

Očekujem da će biti rasprave. Na Vladi Kosova je da sve uvjeri da je ozbiljna. Bila je ozbiljna posljednjih nekoliko mjeseci, na mnogo načina je iznenadila ljude rešavanjem problema. Ako ovako nastavi, onda treba poslušati izvjestiteljku Parlamentarne skupštine Savjeta Europe za Kosovo Doru Bakojanis (Bakoyannis). Ona dolazi iz zemlje koja nije priznala Kosovo, a u svom je izvještaju rekla da nema bolje pripremljenih kandidata od Kosova.

RSE: Šta je sa Evropskom unijom, hoće li prihvatiti ovaj nacrt koji nije njen?

Knaus: EU je zasebna institucija. Ključno pitanje tiče se Njemačke i Francuske, kao država članica Savjeta Evrope. EU ne može da stavi veto. Naravno, zemlje mogu reći da će ignorisati Parlamentarnu skupštinu, ali onda to postaje kriza za Savjet Evrope, ne samo za Kosovo.

Ako se zaobiđe proces koji je meritokratski, jer je 82 odsto Parlamentarne skupštine glasalo za Kosovo, onda Savjet Evrope ima ozbiljan problem sa kredibilitetom.

RSE: Može li posljednji korak (pismo Kosova o Zajednici) staviti Kosovo na dnevni red Kominteta ministara Savjeta Europe u petak?

Knaus: Ne, mislim da je pismo (Kosova Savjetu Evrope) stiglo malo kasno. Ali mislim da bi zemlje članice trebalo da kažu da podržavaju inicijativu Kosova i trebalo bi da imaju vanredni samit uskoro – nadamo se u roku od nekoliko sedmica.

Dakle, ako Kosovo podnese taj nacrt Ustavnom sudu, kao što je najavilo, onda bi uskoro trebalo da se organizuje samit i Kosovo bi trebalo biti prihvaćeno ovog ljeta.

To sada izgleda kao realan scenario. Potrebno je vrijeme, jer vladama u Evropi i Prištini nije lako pronaći konsenzus. Kasno je, ali nije prekasno.

RSE: Dakle, mislite da će se organizovati vanredni sastanak. Kada se zadnji put Komitet ministara Savjeta Evrope sazvao vanredni sastanak?

Knaus: Koliko se sjećam, zadnji put je bilo o pitanju isključenja Rusije, nakon napada na Ukrajinu. Tako se to događa za velike, istorijske prilike. I Kosovo sada mora da argumentuje svoje stajalište. Ali ima i svoje saveznike u Evropi.

RSE: A ako ne dođe do vanrednog sastanka, moraće se sačekati sljedeći maj?

Knaus: Ako ne dođe do vanrednog sastanka, onda imamo pravi problem. Sada je vrlo važno raspravljati. Takođe je važno da zemlje kažu da je ovom inicijativom za Zajednice opština sa srpskom većinom i kada Kosovo pošalje nacrt Ustavnom sudu, da je ispunilo ono što se od njega tražilo.

Ako Ustavni sud utvrdi da je (nacrt) ustavan, onda lopta ide u ruke opština sa srpskom većinom. Moraće da naprave Zajednicu jer im se ne može nametnuti. A ako je ne naprave, to neće biti krivica Vlade Kosova.

(Radio Slobodna Evropa, foto: Savet Evrope)