Skip to main content

Klimatske promjene ugrozile industriju čaja

Ekonomija 08. мар 2016.
< 1 min čitanja

Dvije godine nestabilnih klimatskih promjena, uzimaju svoj danak u indijskoj industriji čaja. Proizvodnja je u konstantnom padu, a najteže je pogođena indijska država Assam u kojoj se proizvodi 17 posto čaja u svijetu.

Satyajeet Hazarika je zadužen za određivanje kvaliteta. Ali, kaže da su okusi vrlo subjektivni. Baš poput vina ili viskija, užitak za jednog čovjeka može biti poput otrova za drugog. Tokom 25-godišnje karijere, Hazarika je svjedočio mnogim promjenama.

„Uvjeti za uzgoj su postali izazovniji. U predjelima gdje ranije nije bilo potrebno navodnjavanje, danas jeste. To povećava troškove proizvodnje“, kaže Satyajeet Hazarika, degustator čaja.

Utjecaj na kvalitet čaja

Mridul Hazarika je posvetio cijeli svoj život proučavanju čaja. Vjeruje kako globalno zatopljavanje ostavlja ozbiljne posljedice na ovu industriju.

„Klimatske promjene utječu na produktivnost u kontekstu distribucije sirovine, ali i na kvalitet čaja“, kaže naučnik Mridul Hazarika.

Nekada prskalice za vodu nisu bile potrebne, jer su sunce i kiša imali idealan omjer. Danas, ova plantaža je mnogo osjetljivija.

Za razliku od sezonskih usjeva koji dominiraju tržištem hrane poput pšenice, kukuruza ili riže, čaj se uzgaja tokom cijele godine. Jednom kada zasadite stabljiku, liske berete narednih 50-60 godina. I upravo je zbog toga čaj posebno osjetljiv na promjene u temperaturi i količini vode.

(Al Jazeera)