Skip to main content

Kineska televizija cenzuriše prikazivanje publike bez maski u Kataru

Planeta 27. нов 2022.
< 1 min čitanja

Kineska televizija, koja prenosi fudbalske utakmice Svjetskog prvenstva, više ne prikazuje snimke publike bez maski, pošto su takvi prizori razljutili Kineze koji više ne mogu da podnesu restrikcije uvedene protiv širenja koronavirusa.

Nastojeći da izbegne prikazivanje snimaka sa stadiona punog navijača bez zaštitnih maski, sportski kanal CCTV je za vreme prenosa utakmice između Japana i Kostarike sve snimke na kojima su u krupnom planu gledaoci bez maski, zamenio snimcima s terena ili kadrovima publike s velike udaljenosti, tako da se ne razaznaju njihova lica.

Istovremeno je necenzurisani prenos utakmice bio dostupan na internet sajtovima, uključujući i Douyin, kinesku verziju TikToka.

Na popularnom sajtu WeChat pojavilo se otvoreno pismo u kojem korisnici postavljaju pitanje da li je Kina „na istoj planeti“ kao i Katar, a dovedena je u pitanje i kineska politika protiv koronavirusa. Vlasti su, međutim, ovo pismo vrlo brzo cenzurisale.

Kina je poslednja velika ekonomija koja je nastavila politiku nulte tolerancije na kovid, u okviru koje se zatvaraju čitave četvrti ili gradovi, proglašavaju izuzetno dugački periodi karantina i sprovode kampanje masovnog testiranja.

Kinezi ovakva ograničenja sve teže podnose, a poslednjih dana se desilo više demonstracija zbog oštrih kovid mera.

(Hina/N1, Foto: Pixabay)