Skip to main content

Slovenci doneli zakon o depolitizaciji javne televizije

Jugoslavija 27. нов 2022.
< 1 min čitanja

Slovenci su danas na referendumu usvojili zakon koji ima za cilj sprečavanje političkih imenovanja na javnoj televiziji, nakon što se medijska klima u državi pogoršala za vreme prethodnog premijera Janeza Janše.

Izborna komisija objavila je rezultate po kojima je više od 62 odsto birača dalo saglasnost za stupanje na snagu zakona verovatno početkom 2023. godine.

Nekoliko udruženja za odbranu štampe, poput Medijske organizacije jugoistočne Evrope (SEEMO), pozdravilo je amandman koji ima za cilj da „zaštiti uređivačku nezavisnost“ kanala RTV Slovenija od „političkog i sigurnog uništenja“.

Lider konzervativaca Janez Janša, koji je bio na vlasti od 2020. do 2022. godine, pojačao je napade na medije, optužujući ih za pristrasnost, i zamenio većinu funkcionera RTV da bi imenovao rođake.

Kanal je od tada potreslo nekoliko protesta protiv preorijentacije programa i pritisaka na novinare, dok je Slovenija pala sa 54. na 36. mesto na najnovijoj rang listi nevladine organizacije Reporteri bez granica (RSF).

Prema tekstu, vlada i parlament više neće imati pravo da imenuju funkcionere, a kanal će biti stavljen pod nadzor grupa civilnog društva (zaposlenih, zaštitnika prava, Akademije nauka itd.).

(Beta/Danas, Foto: Beta)